Veselin Vujović: Politika je kao krava na krovu

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 09:04

Veselin Vujović: Politika je kao krava na krovu

"Ja sam čovek koji se oseća Jugoslovenom, šta bih mogao da vam kažem o podelama u Crnoj Gori danas. Kako neko može da razdvoji braću? Ja ću uvek zastupati stav da sam Cetinjanin i Crnogorac, ali isto tako smatram da smo mi isti narod", kaže za RTS nekada najbolji rukometaš sveta Veselin Vujović. Na pitanje zašto se nikad nije bavio politikom najpoznatiji "šabački vanzemaljac" odgovara: "Treba da budeš mnogo dobar ili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogo loš da bi bio političar. Politika je kao krava na krovu, gledate je i kažete - kako se ovo govedo popelo ovako visoko".
Bio je jedan od najboljih rukometaša u istoriji ovog sporta. Kada je Metaloplastiku vodio do titule prvaka Evrope zvali su ga šabački Čak Noris, prva brada Šapca, i šta sve već čivijaši nisu smislili o ovom mladiću koji je u Mačvu došao sa kršnog Cetinja. Šabački vanzemaljci, kako ovu ekipu i danas zovu, imali su navijače koji su bili toliko verni, da je hala zorka bila puna i na treninzima.

Evropljani su ga dobro upamtili jer će Metaloplastika dva puta doći na vrh Evrope 1985. i 1986. A Veselin Vujović 1987. zvanično će biti najbolji rukometaš sveta. Zatim prelazi u Barselonu, sa kojom će, protiv zrenjaninskog proletera, 1991. osvojiti evropsku titulu. Sa reprezentacijom jugoslavije osvojio je svetsko, olimpijsko zlato, a postao je jedini rukometaš koji je bio najbolji sportista Jugoslavije.
Kad je završio karijeru u Španiji, trenirao je klubove od Crne Gore, preko Srbije, Španije, Makedonije, Katara, Ujedinjenih arapskih emirata. Dva puta vodio je reprezenataciju Srbije i Crne Gore.
Do 2016. bio je na čelu rukometnog kluba Zagreb, sa kojim je uspeo da pobedi neke od najjačih evropskih ekipa. Mnogi kažu da je za to zaslužan način na koji Vujović razgovara sa igračima, način na koji „udara na njihov ponos" u nameri da ih probudi.
Na svetskom prvenstvu u Francuskoj, sa reprezentacijom Slovenije ostvario je najveći uspeh u istoriji. Slovenci su osvojili bronzu. Prošle godine vratio se u Zagreb, ali je u vreme koronavirusa iz Zagreba otišao iz ličnih razloga. Sada je ponovo u Šapcu, najviše vremena provodi u vikendici pored Save.
U razgovoru za "Oko magazin" govorio je o tome gde je bio i šta je radio tokom vanrednog stanja, kako vidi budućnost rukometa, naročito Metaloplastike, ali i o političkim angažmanima njegovih bivših saigrača koji su se u politici nalazili na različitim stranama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Veselin Vujović: Politika je kao krava na krovu

Izvor: RTS, 10.Jun.2020

"Ja sam čovek koji se oseća Jugoslovenom, šta bih mogao da vam kažem o podelama u Crnoj Gori danas. Kako neko može da razdvoji braću? Ja ću uvek zastupati stav da sam Cetinjanin i Crnogorac, ali isto tako smatram da smo mi isti narod", kaže za RTS nekada najbolji rukometaš sveta Veselin...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.