Veliki igrači se ističu u velikim utakmicama, evo im šanse

Izvor: B92, 12.Sep.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki igrači se ističu u velikim utakmicama, evo im šanse"

Selektor Aleksandar Đorđević istakao je sjajnu odbranu Italije uoči duela četvrtfinala Evrobasketa iako se poslednjih dana uglavnom priča o njihovom šutu.

Srbija i Italija sastaće se u sredu od 20:30 u Sinan Erdem Domu u Istanbulu, u verovatno ključnom meču na turniru.

"Znamo svi šta znači četvrtfinale, utakmica koja je izuzetno teška i izuzetno značajna, ali ništa osim toga. Spremni smo, ima do utakmice dosta vremena, a znamo način na koji moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da igramo sa Italijom", rekao je Đorđević.

"To mora da bude fizička borba uz izuzetnu koncentraciju. Da im ne dajemo šuteve iz njihovih, što ja volim da kažem, "samo noge na zemlji, pa trojka". Raspoložena su šuterska ekipa, imaju jednu sadašnju NBA zvezdu i jednu Oni su izuzetno raspoložena šuterska ekipa, sa jednom sadašnjom NBA zvezdom (Marko Belineli) i jedan sa takvim iskustvom (Luiđi Datome) kao liderima. Od njih preti najveća opasnost, ali imaju i jednog plejmejkera na poziciji "četvorke". To je Meli. Preko njega mnoge stvari rešavaju, tako da ima tu stvari o kojima moramo da vodimo računa", dodao je selektor.

Dosta se priča o Italiji, ali selektor kao i uvek želi da se koncentriše na svoj tim.

"Ovo su utakmice u kojima ako vodimo računa o baš svakom detalju u igri protivnika lako možemo da zaboravimo na naše stvari. Važno je da budemo sigurni u sebe, hrabri, jedinstveni, da izađemo na teren kao ekipa i da damo sve što imamo", istakao je Đorđević.

Đorđević je posle poraza od Rusije istakao da pobeda nad "Zbornajom" u pripremnom periodu možda nije bila dobra stvar. Pobedili smo i Italiju.

"Nadam se da neće biti isti ishod. Jako je teško na jednom prvenstvu pobediti nekoga dva puta i to rade samo vrhunske ekipe. Pre 15-ak dana smo se susreli s njima, možda i više jer smo ovde dosta dugo, ali iskreno mislim da to nema veze, jer ni oni nisu sada ona ekipa, niti smo mi bili ovi koji smo sada. To je bila samo jedna epizoda, koja ne treba ništa da znači, niti da nas opterećuje", objasnio je Đorđević.

Đorđević je posle pobede nad Mađarskom istakao da su igrači bili možda previše fokusirani, zbog čega su i odigrali u malom grču.

"Ako se sećate, dve utakmice na EP u Lilu, osminu finala i četvrtfinala smo takođe odigrali stegnuto, ali moramo da postoji i protivnik koji igra svoju košarku, koji traži igru, pobedu, protiv dobre ekipe koja ima težinu, ime. To su lakše utakmice za ekipe koje nisu na papiru favoriti. Mi, u ovom slučaju, nismo niti imamo prava da se smatramo favoritima, ali moramo da budemo sigurni u sebe i da znamo šta hoćemo i kako hoćemo", istakao je selektor.

Vrlo bitan faktor u pripremi tima za Evrobasket bili su test mečevi jer je Srbija tokom avgusta igrala sa tri ekipe koje su sada u četvrtfinalu.

"To je jedna od stvari koje su nam prolazile kroz glavu i nijedna utakmica nije bila prijateljska. Niti je neki od trenera mogao da kalkuliše, jer je svako izlazio takmičarski. Ponos te tera da pobediš u utakmici, a da neke stvari koje si možda zamislio usput odlučiš da preskočiš ili sakrije. Ne ispadne uvek tako kako ti treba. Igrali smo jake pripremne utakmice, ali to je možda bilo i dobro za nas, jer smo tako rasli, odigrali smo snažno, dobro, fizički i mentalno izašli spremni da bismo došli kasnije do pobeda. To su ciljevi zbog kojih se i zakazuju pripremne utakmice", kaže bivši plejmejker naše reprezentacije.

Italija je eliminisana na prethodna tri Evrobasketa svaki put u četvrtfinalu.

"Ne zaboravite, oni su ispali od Litvanije na jednu loptu, pre dve godine. To je bila jedna fenomenalna utakmica. U ovakvim trenucima i utakmicama, tradicija i nešto što neko ima, ili nema, sve se zaboravlja. Istorija se i menja i piše onda kada imaš šansu da to i uradiš", rekao je Đorđević.

"Azuri" su Fince slomili trojkama, ali je igra u odbrani ono što ih pre svega krasi i na čemu insistiraju

"Kad bismo pogledali papir koji imam u fascikli, videli bismo da sam pre tri dana baš to tražio. Znam da su oni druga odbrana prvenstva, prvi su Španci, mi smo četvrti. Međutim, mi smo bili u Grupi D, a oni u Izraelu", napravio je paralelu selektor.

Duel Srbije i Italije će biti i okršaj dvojice selektora Đorđevića i trofejnog Etorea Mesine, koji često može da iznenadi nekom taktikom.

"U početku sigurno može da bude, može. Posle toga, kako ja volim da kažem: "Veliki igrači prave velike poteze na velikim utakmicama". Evo im šanse da se pokažu", zaključio je Đorđević.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Italija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednji trening "orlova" pred četvrtfinale

Izvor: RTS, 12.Sep.2017

Košarkaši Srbije održali su poslednji trening pred četvrtfinalni duel na Evrobasketu protiv Italije. . Košarkaška reprezentacija Srbije trenirala je u maloj sali dvorane "Sinan Erdem", poslednji put pred četvrtfinalni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.