Van Basten se loše oseća, povukao se iz AZ-a!

Izvor: Mondo, 03.Sep.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Basten se loše oseća, povukao se iz AZ-a!

Trener AZ Alkmara i fudbalska legenda Evrope i sveta moraće da napravi pauzu u vođenju ekipe zbog problema sa zdravljem.

Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Van Basten (49) u dogovoru sa lekarima odlučio je da se povuče iz dnevnog bavljenja fudbalom do 14. septembra. On je u subotu propustio utakmic AZ Alkmara sa Dodrehtom, koju je njegov tim dobio rezultatom 3:1.

U narednih deset dana, on bi trebalo da obavi dodatna ispitivanja posle čega bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trebalo da bude jasno da li će moći da nastavi bezbedno da se bavi trenrskim poslom.

"Zdravlje je na prvom mestu i klub je ovu situaciju shvatio izuzetno ozbiljno", rekao je sportski direktor AZ, Ernest Stjuart.

"U dogovoru sa klupskim lekarom i Markom, odlučili smo da je odmor najbolje rešenje. Fudbal je važna stvar, ali je svima nama važnije zdravlje".

Nijedan detalj o tome šta je konkretno problem kod bivšeg napadača reprezentacije Holandije, Ajaksa i Milana, za sada nije saopšten. Van Basten, koga napadači Serije A apsolutno nisu štedeli tokom karijere, rano je završio sa igranjem fudbala zbog potrošenih kolena i nekoliko operacija.

Njega će u prijateljskoj utakmici sa belgijskim Mehelenom, koji vodi naš trener Aleksandar Janković i potom prvenstvenom meču sa Herenvenom, menjati pomoćnici Aleks Pastor i Denis Ar.

Van Basten je igrao za Ajaks od 1981. do 1987. godine i na 172 utakmie postigao 152 gola, posle čega je zajedno sa Frankom Rajkardom i Rudom Gulitom prešao u Milan, za koji je na 201 utakmici postigao 124 gola. Međutim, počevši od početka 1993. godine, Van Basten do isteka ugovora sa "rosonerima" 1995. nije odigrao nijedan meč.

Tada je odlučio da, sa 31 godinom, završi karijeru iako je poslednju utakmicu odigrao sa nepunih 29.

Za reprezentaciju Holandije odigrao je 58 utakmica i postigao 24 gola. Od trofeja ima tri titule prvaka Holandije sa Ajaksom, tri Kupa Holandije i jedan Kup pobednika Kupova. Sa Milanom je uzeo tri Serije A, dva Superkupa Italije, dva puta bio je šampion Evrope i sveta, a toliko i Superkupova Evrope ima.

Sa reprezentacijom Holandije bio je evropski šampion 1988. godine, kada je postigao jedan od najlepših golova u istoriji fudbala.

Trenersku karijeru počeo je 2003. u mladom timu Ajaksa, već 2004. promovisan je u selektora Holandije i to je možda bio pogrešan potez, iako je nacionalni tim vodio do 2008. Tada je prešao na klupu prvog tima Ajaksa, ali se zadržao na "Amsterdam areni" samo jednu sezonu.

Od 2009. do 2012. nije se bavio trenerskim poslom. Pre dve sezone preuzeo je Herenven i vodio ga do ovog leta, kada je postao trener AZ Alkmara. Zanimljivo, na klupi tog kluba zamenio je Dika Advokata, koji je u međuvremenu postao selektor Srbije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.