Valonija blokirala sporazum EU - Kanada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valonija blokirala sporazum EU - Kanada

Belgijski premijer Šarl Mišel je saopštio danas da je obavestio predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o tome da Belgija ne može da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, jer nije dobila saglasnost regionalnih vlasti.

"Zvanično sam obavestio Tuska o tome da nemamo saglasnost", rekao je Mišel novinarima posle sastanka sa regionalnim liderima, a prenosi agencija Rojters.

Belgijski premijer je, međutim, dodao da je i dalje otvoren za dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa protivnicima sporazuma, belgijskom regijom Valonija, i da je prerano reći da je sporazum CETA mrtav.

Ovakav ishod će verovatno primorati Evropsku uniju da otkaže potpisivanje sporazuma koje je planirano za četvrtak sa kanadskim premijerom Žistinom Tridoom, ocenjuje britanska agencija.

Evropska unija je prethodno dala Belgiji rok da se do večeras izjasni da li će da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA), koji blokira belgijska pokrajina Valonija.

Valonija je odbacila ultimatum, navodeći da je razočarana novim predlogom Evropske komisije o zašiti ulaganja.

Belgija je do sada jedina članica EU koja nije potpisala Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) sa Kanadom, koji je pripreman sedam godina, jer je frankofonski belgijski region Valonija odbio da ga podrži. Belgija može da podrži dogovor samo ako ga jednoglasno podrže svi regioni u toj zemlji.

Evropski zvaničnici upozoravaju da bi trgovinski sporazum između 500 miliona građana EU i 35 miliona Kanađana mogao da propadne zbog protivljenja regiona od 3,5 miliona stanovnika, što može da dovede u pitanje kredibilitet EU.

"Belgijski premijer Šarl Mišel nije uspeo da na današnjem sastanku dobije 'zeleno svetlo' regionalnih vlasti za deblokadu sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade", izjavio je premijer belgijske regije Flandrije, Gert Buržoa.

"Lideri frankofonog juga Belgije odbili su da odustanu od svog protivljenja sporazumu CETA (Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum)", naveo je Buržoa, prenosi Rojters.

Prethodno je predsednik parlamenta Valonije, Andre Antuan, izjavio da neće ispoštovati ultimatum Evropske unije, ni dati podršku sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu s Kanadom, koji je blokirala ta belgijska regija.

"Neće biti moguće da se ispoštuje taj ultimatum", rekao je Antuan za radio RTL u Belgiji, izveštava agencija Frans pres.

Valonija štiti svoje poljoprivrednike i životnu sredinu

Antuan je rekao da je važno da CETA sporazum bude usaglašen sa zakonima, pošto bi mogao da utre put budućim trgovačkim sporazumima sa svetskim silama kao što su SAD i Kina. "Stoga moramo imati čvrstu zakonsku osnovu", dodao je on.

Valonija traži jače garancije kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, životnu sredinu i standard potrošača.

Lokalni zvaničnici se boje da bi potpisivanje sporazuma s Kanadom, a kasnije i sa SAD dovelo velike multinacionalne kompanije u Evropu, koje bi mogle da unište mala valonska preduzeća i njihov način života.

Antuan je takođe ukazao na izuzetno kompleksnu prirodu teksta, rekavši da dokumenti čini "300 stranica ugovora i 1.300 stranica priloga".

Sporazum CETA bi povezao tržište EU od 500 miliona ljudi sa desetom najvećom ekonomijom sveta. Kanadski premijer Žistin Trido bi trebalo da potpiše sporazum na samitu u četvrtak u Briselu.

CETA sporazumu se protive anti-globalističke organizacije koje smatraju da je taj dokument "probni balon" da se progura još kontroverzniji trgovinski sporazum između EU i SAD, nazvao TTIP, o kojem su pregovori takođe zastali.

Valonija u svom stavu ima podršku širom Evrope, navodi Frans pres.

U subotu se 8.000 ljudi, uključujući mlade, poljoprivrednike, sindikalne vođe i preduzetnike pridružilo skupu u Amsterdamu u znak solidarnosti sa žiteljima Valonije, objavili su organizatori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.