VOICE: Poslanica prijavila oteti stan kao svoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Poslanica prijavila oteti stan kao svoj

Stan u Zemunu iz kog je porodica Barbalić izbačena još 1997. godine, a oko kog suđenje traje već skoro 20 godina, republička poslanica Srpske radikalne stranke Ljiljana Mihajlović prijavila je Agenciji za borbu protiv korupcije kao ličnu imovinu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Barbalići, koji su za vreme vladavine Srpske radikalne stranke (SRS) u Zemunu proterani po nacionalnoj osnovi, danas žive u trideset kvadrata u mestu Baška na ostrvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Krk. Njihov slučaj svoj konačni rasplet čeka u Ustavnom sudu Srbije, dok za to vreme Ljiljana Mihajlović kao zamenica člana skupštinskog odbora donosi odluke o ljudskim i manjinskim pravima", navodi VOICE.

Ljiljana Mihajlović je bila šefica kabineta predsednika SRS-a Vojislava Šešelja, a potom i tadašnjeg zamenika predsednika te stranke Tomislava Nikolića.

"Istog dana kad je ušla u stan porodice Barbalić, dobila je i ugovor za posao u zemunskom Poslovnom prostoru, kojim je tada upravljao današnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Od Šešeljevog povratka iz Haga, u javnosti se uglavnom pojavljuje u prvim redovima uz njega kao i uz ostale istaknute članove Srpske radikalne stranke", navodi VOICE.

Kada je Ljiljana Mihajlović 1. jula 1997. godine, uz pomoć partijskih kolega, provalila u stan u Ulici kapetana Radiča Petrovića 12 u Zemunu, u kom je živela porodica Barbalić, oni su bili na odmoru u Hrvatskoj, navodi VOICE.

Ivan Barbalić je sa svojim advokatom Nikolom Barovićem provalu u stan 1. jula 1997. godine prijavio zemunskoj policiji, a potom su zaštitu zatražili i od Četvrtog opštinskog suda, koji je tada bio nadležan za Zemun. Iako je Sud odmah naložio da se obavi deložacija i stan vrati u prvobitno stanje, to se nikada nije dogodilo, piše VOICE.

Ljiljana Mihajlović je tvrdila da je stan u koji se uselila bio "prazan i ruiniran".

"Među partijskim kolegama koji su Ljiljani Mihajlović pomogli u izbacivanju Barbalića iz zemunskog stana i iznošenju njihovih ličnih stvari, bio je i Petar Panić Pana, tada telohranitelj Vojislava Šešelja, a danas blizak prijatelj i kum predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Panić je i sam zaposeo jednu kuću u Zemunu, u Šilerovoj ulici, zbog čega se i danas sudi s porodicom Smiljanić, u čijem se vlasništvu kuća nalazila. Javnosti je poznat po slučaju prebijanja advokata Nikole Barovića, koji je prvobitno zastupao Barbaliće", navodi VOICE.

Pravna savetnica Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milena Vasić ocenila je da 17 godina trajanja postupka u potpunosti obesmišljava sudsku zaštitu.

VOICE navodi da je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu doneta tek 2013. godine i njome je utvrđeno da Barbalići nemaju pravo na korišćenje stana.

Takvu presudu potvrdio je i Apelacioni sud u Beogradu, nakon čega je Jukom podneo Ustavnu žalbu Ustavnom sudu koja se odnosi na povredu prava na pravično suđenje, odnosno suđenje u razumnom roku, prava na obrazloženu odluku i prava na pravnu sigurnost, kao deo prava na pravično suđenje, i povredu prava na imovinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.