Uz ove namirnice imaćete više energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2016, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz ove namirnice imaćete više energije

Ako osećate da biste mogli da zaspite svakog trenutka, pa čak i dok sedite na neudobnoj stolici, možda je krivac za to - ishrana. Međutim, ako unosite odgovarajuće namirnice, nivo energije će vam se brzo povećati, kaže nutricionista Rik Hej.

Banana i puter od kikirikija

Ova kombinacija ugljenih hidrata i proteina povećaće nivo energije jer u sebi sadrži voćni šećer, magnezijum, amino kiseline, vitamin B, proteine.

Osim toga, kalijum, triptofan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kompleks vitamin B koji se nalazi u ovim namirnicama, popraviće vam raspoloženje, a samim tim ćete imati i više energije, volje.

Krompir

Kompleks ugljenih hidrata oslobađa glukozu postepeno, za razliku od rafinisanih ugljenih hidrata (onih koji se nalaze u šećeru, proizvodima od belog brašna, poput hleba), što povećava nivo energije u telu.

U krompirima se nalaze i hranljiva vlakna, koja ne samo što će pojačati energiju, već će vam i pomoći da smršate jer ćete duže biti siti.

Krompiri su bogati vitaminom C, beta karotenom, magnezijumom, gvožđem – svim nutrijentima koji su važni za nivo energije. S obzirom na to da je bogata kalijumom, ova namirnica održava balans elektrolita tokom treninga i snižava krvni pritisak.

Orasi

Kombinacija dobrih masti, hranljivih vlakana i proteina u orasima, čini da ovo koštunjavo voće ima nizak glikemijski indeks. To znači da se ova hrana sporije apsorbuje i duže nas drži sitim.

Orasi su bogati različitim grupama vitamina B, gvožđem, cinkom, kalijumom i magnezijumom. Ovo koštunjavo voće dobro je i za imunitet jer sadrži antioksidante, a preporučljivo je i da ih uzmete nekoliko pre i posle treninga.Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Jaja

Jaja su dobar izvor proteina, a sadrže važne aminokiseline koje su potrebne telu za normalno funkcionisanje i proizvodnju energije.

Tiamin u jajima pretvara ugljene hidrate u energiju koju naše telo koristi, dok vitamin B5 pomaže telu da oslobodi energiju iz hrane. Istraživanja su pokazala da proteini iz jaja doprinose izgradnji mišića i pomažu da brže budemo siti.

Med

Ova namirnica važan je izvor ugljenih hidrata koja su praktično gorivo za organizam jer ih telo pretvara u energiju. Med pomaže održavanje optimalnog nivoa glikogena, koji sprečava opuštanje mišića.

Telo brzo apsorbuje glukozu iz meda, što organizam odmah pretvori u energiju, dok se fruktoza sporije apsorbuje i prave se zalihe energije.

Pečurke

Bogate su gvožđem, što će sprečiti da se osećate umorno, pospano, i pomažu proizvodnju kiseonika u telu. Zbog vitamina D i B12, telo će brže proizvoditi energiju, a ti vitamini štite i mitohondrije, ćelije koje proizvode energiju.Foto: YouTube

Ova namirnica je izuzetno bogata gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Visok sadržaj magnezijuma igra važnu ulogu u proizvodnji energiju, a pomaže organizmu i da se opusti, što znači da ćete lakše zaspati, a time imati i više energije tokom dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.