Usvojen budžet za 2018. godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2017, 06:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet za 2018. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Posle skoro četiri sata izjašnjavanja o amandmanima, za usvajanje budžeta za iduću godinu glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 150 poslanika, protiv je bilo 12, uzdržanih nije bilo, dok dva poslanika nisu glasali.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Osim prostora za veće plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno je i više novca za investicije.

Budžet za iduću godinu je planiran na osnovu projekcije da će privredni rast u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a, uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošačkih cena na malo od 2,7 odsto.

Ta projekcija rasta BDP-a, pored ostalog, zasnovana je na elementu podizanja agregatne tražnje kroz povećanje plata i penzija i razvojnoj orijentaciji budžeta koja se bazira na velikom povećanju investicija.

Za kapitalne investicije predviđeno je ukupno 128,3 milijarde dinara, od čega je najviše i to 54 milijarde namenjeno infrastrukturi.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini po prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće više od 180 milijardi dinara na nivou opšte države odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde.

Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu fokusirani su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Prioritet ostaje dalje unapređenje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje i istovremeno obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanju ukupne efikasnosti javnog sektora.

Na snazi i dalje zabrana zapošljavanja

Skupština је usvojila izmene Zakona o budžetskom sistemu koje, između ostalog, predviđaju u 2018. povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Šešelj: Hitno pristupiti izradi Poslovnika o radu parlament... Imali smo svašta, ali ovo još nismo doživeli.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kritikovao je danas vladajuću koaliciju zbog toga što su najpre podneli, a potom povukli veliki broj amandmana na budžet za narednu godinu zbog, kako je rekao, uštede vremena na glasanju.

Ocenivši to kao veoma ozbiljan problem o kojem mora da se raspravlja, lider radikala je pozvao vladajuću stranku da, kako je rekao, hitno pristupi izradi Poslovniku o radu.

Prema njegovim rečima, aktuelni saziv već godinu i po dana radi "bez Poslovnika", odnosno da, kako je rekao, na improvizovan način koristi stari, što je, smatra, nedopustivo.

"U ovom slučaju imamo situaciju da se skupština pretvara u protočni bojler, a da vladajuća stranka svoju uspešnost meri svojim izglasanim zakonima", rekao je Šešelj novinarima u parlamentu.

Upitavši "ko je ugasio svetlo u Narodnoj skupštini", Šešelj je konstatovao da nije bilo rasprave ni o jednom amandmanu na predloženi budžet.

Vladajuća koalicija, podsetio je, podnela je više stotina amandmana kako bi "pojela vreme za raspravu", a danas ih je povukla, kako ne bi gubila vreme na glasanju.

"U modernoj istoriji srpskog parlamentarizma imali smo svašta, ali ovo još nismo doživeli. Ovo je veoma ozbiljan problem o kome bi moralo da se povede rasprava", rekao je Šešelj.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. godine.

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP-u bude sedam odsto, odnosno da učešće penzija u BDP -u bude do 11 odsto.

Navodi se da je planirano povećanje penzija od pet odsto fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Njihovo učešće u BDP -u pašće sa 13 odsto u 2014. godini na 11 odsto u 2019. godini, što je nivo predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

Za povećanje zarada je predviđen je iznos od 35 milijardi dinara.

Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

Na početku glasanja, šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović javljao se iz klupe po povredi Poslovnika, ali nije dobio reč.

Poslanica DJB Tatjana Macura snimala je mobilnim telefonom sednicu, a predsednica parlamenta Maja Gojković zamolila je da se prestane sa snimanjem sednice jer je to zabranjeno i dodala da to pravo ima samo RTS.

Na zakonske predloge ukupno je bilo podneto 2.317 amandmana, od čega je na budžet za iduću godinu podneto 919 amandmana.

Poslanici vladajuće koalicije povukli su juče oko 300 amandmana koje su podneli na budžetske zakonske predloge.

Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu planirani su prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas glasanje o budžetu za 2018. godinu

Izvor: Blic, 14.Dec.2017

Skupština Srbije glasaće danas o Predlogu budžeta za 2018. godinu...Glasanje je zakazano za 10 sati, a osim o predlogu budžeta za iduću godinu, poslanici će se izjasniti i o još 30 tačaka dnevnog reda sednice koja je počela 6. decembra...Skupština je juče radila do 23 sata, a od 20 časova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.