Umro Karlos Alberto  desni bek sa pedigreom

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Karlos Alberto " desni bek sa pedigreom

Karlos Alberto, legendarni kapiten Brazila i jedan od najboljih desnih bekova svih vremena, umro je u 72. godini u Rio de Žaneiru od srčanog udara.

Alberto je bio predvodnik generacije 'Selesaa' koja je 1970. godine na Svetskom prvenstvu u Meksiku postala prvak sveta, krunisavši u velikom finalu jednu od najboljih akcija u istoriji fudbala.

Bio je kapiten igračima kao što su Pele, Jairžinjo, Žerson, Tostao, Rivelino... Jedan od desnih bekova koji su redefinisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poziciju na kojoj su igrali, pa mi danas gledamo njihove kolege u dosta ofanzivnijoj i 'otvorenijoj' varijanti.

Konstantno je špartao uz aut liniju, da bi upravo jedan takav prodor omogućio da iz desnog roglja kaznenog prostora, odloženu loptu od strane Pelea zakuca u kontra ugao za konačnih 4:1 i veliki trijumf protiv Italije.

Dres Brazila oblačio je 53 puta, uz osam datih golova, dok je najveći trag ostavio u čuvenom Santosu – za koji je sakupio preko 500 susreta i 50 datih pogodaka.

Sa matičnim Fluminenseom tri puta je bio prvak, jedan put manje nego sa Santosom, a nastupao je još i za Njujork Kosmos Flamengo i Kalifornija Surf.

Kao trener predvodio je većinu brazilskih velikana, nekoliko meksičkih klubova, da bi posle epizode na klupi Azerbejdžana otišao u penziju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.