UEFA: 1.7 milijardi evra minusa

Izvor: B92, 04.Feb.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA: 1.7 milijardi evra minusa

Evropski fudbalski klubovi dozvolili su da im gubici skoče na rekordnih 1.7 milijardi, objavila je UEFA u svojoj finansijskoj analizi.

Klubovi i pored velikog minusa nisu uspeli ni da obuzdaju plate igrača koje stalno rastu.

Oni su se oglušili na upozorenje koje je izdala UEFA, a u kom se ističe da će nekontrolisano trošenje novca doneti loše stvari evropskom fudbalu.

Evropska kuća fudbala je u utorak objavila finansijsku analizu u kojoj se navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se materijalna situacija pogorošala 2011. godine za polovinu prvoligaša. U istoj analizi se ocenjuje da fudbal oslikava ekonomsku situaciju u Evropi.

Dugovi klubova tokom pet godina su se utrostručili i sada iznose 1,7 milijardi evra, dok je cena plaćanja igrača skočila za 40 odsto, tj. na 8,6 milijardi evra.

"Ekonomske teškoće podigle su opštu svest o činjenici da se akcije više ne mogu odlagati", rekao je predsednik odeljenja UEFA za licenciranje klubova i finansijski fer-plej Andrea Traverso.

On je upozorio da je ekonomska kriza "otežala put do likvidnosti u mnogim evropskim zemljama".

"Raste broj klubova kojima je trenutno sužena mogućnost finansiranja. Ako ne promenimo ponašanje, može se desiti da poraste broj klubova koji se gase", rekao je Traverso.

UEFA je, međutim, pohvalila i ohrabrila neke vidove finansija klubova. Ukupni dug klubova čiji su računi analizirani pao je za oko 10 odsto i sada iznosi 7,7 milijardi evra, dok su prihodi u 2011. skočili za tri odsto, odnosno na 13,2 miliona evra. U proseku klubovi beleže rast za oko 5,6 odsto tokom poslednjih pet godina.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gubici klubova sve veći

Izvor: RTS, 04.Feb.2013

Evropski fudbalski klubovi dozvolili su da im gubici skoče na rekordnih 1,7 milijardi evra, a nisu uspeli ni da obuzdaju plate igrača koje stalno rastu, uprkos upozorenjima Uefe da nekontrolisano trošenje donosi loše stvari. ..UEFA je danas objavila finansijsku analizu u kojoj se navodi da se materijalna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.