U16: Srbija bolja od Hrvatske

Izvor: MVP.rs, 11.Avg.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U16: Srbija bolja od Hrvatske

Orlići su sačuvali šanse za plasman među osam najboljih.

Kadetska reprezentacija Srbija savladala je odgovarajuću selekciju Hrvatske. U drugom kolu novoformirane Grupe F, izabranici Nenada Trunića nadigrali su svoje vršnjake iz komšiluka i slavili sa 75:71. Ovim trijumfom srpska U16 reprezentacija sačuvala je šanse za plasman među osam najboljih ekipa Starog kontinenta. U poslednjem kolu očekuje ih okršaj sa selekcijom Crne Gore, gde će im, po svemu sudeći, >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << samo pobeda doneti prolaz u narednu rundu.

Od samog starta meča Srbija je pokazala da je kvalitetniji rival. Od kako su u 15. sekundi utakmice poentirali i poveli, svoju prednost su čuvali do kraja susreta. Do kraja prve deonice prednost je već bila dvocifrena - 24:10. Početkom druge deonice, nakon odlične igre cele ekipe, a pre svih Borisa Latinovića, Srbija je stigla i do 19 poena viška. Jedini koji je uspevao da parira izabranicima selektora Trunića bio je Darko Bajo. Serijom njegovih poena, Hrvatska je uspela da ublaži prednost Orlića i na poluvrme ode sa zaostatkom od 11 poena - 38:27.

U nastavku slična priča. Ponovo Orlići stižu do velike prenosti, ovoga puta +18. Ali, selektor Hrvatske, Marijan Mance, postavlja tada svoj tim u zonsku odbranu i tu nastaju problemi za kadete Srbije. Hrvatska je uspela, serijom od 10:0, da priđe na 48:42. Stveri je u svoje ruke tada preuzeo talentovani Nišlija, Andrija Marjanović, i sa nekoliko lepih poteza ponovo vratio Orliće na dvocifrnu razliku. Rezultatom 55:44 ušlo se u poslednji kvartal.

Ponovo je Hrvatska zaigrala agresivnije prilikom prenosa lopte srpskih kadeta i potom neretko prelazila u zonu, za koju izabranici Nenada Trunića nisu imali rešenje. Probudio se ponovo i fantastični Bajo i usledili su novi problemi za srpski tim. Hrvati, na manje od četiri minuta do kraja, prilaze na pet poena zaostatka - 61:56. Fantastični Marko Pecarski je sa četiri vezana poena omogućio Srbiji da lakše uđe u završnicu susreta. Međutim, Bajo je imao odgovor i u poslednjih sto sekundi se ušlo sa prednošću Srbije od svega dva poseda - 67:63. Usledilo je par realizovanih napada sa obe strane, a potom i trojka Domagoja Šarića, kojom Hrvati prilaze na svega tri razlike. Aleksa Uskoković je požurio sa realizacijom napada, asistirao Latinoviću, koji je bio neprecizan te ostavio Hrvatskoj pun napad za izjednačenje. Međutim, napad nije iskorišćen, a Uskoković je sa četiri pogođena slobodna bacanja zapečatio sudbinu komšija za konačnih 75:71.

Boris Latinović je sa 19 poena predvodio strelce u pobedničkom timu. Marjanović se zaustavio na 16 pogodaka, dok je još jednu maestralnu partiju pružio Marko Pecarski sa 14 poena i 13 uhvaćenih lopti, uz četiri asistencije. Sa 23 poena i osam skokova, najistaknutiji pojedinac u redovima Hrvatske bio je Darko Bajo.

Srbija sada ima skor od dve pobede i dva poraza, što je u Grupi E trenutno dovoljno za treću poziciju. Međutim, tek treba da uslede ključni dueli pa će se posle njih više znati. Susret Francuske i Bosne i Hercegovine na programu je od 19 časova, dok će Finsa i Crna Gora kopljja ukrstiti od 21 sat i 15 minuta. Tek nakon toga biće poznato kakve su šanse Orlića za plasman među osam najboljih. Ali, po svemu sudeći, pobeda u poslednjem kolu protiv Crne Gore, donela bi plasman u 1/4 finale. Taj susret je na programu u utorak od 19 časova.

Hrvatska - Srbija 71:75 (10:24, 17:14, 17;17,27:20)

Hrvatska: Jordano 9, Vidović 3, Jularić 1, Omrčen 2, Šarić 14, Nakić 2, Marić, Dreznjac, Vrgoč 2, Mihalić 7, Bajo 23 (8sk), Sunara 8.

Srbija: Uskoković 10, Kovačević, Tadić 2, Vulikić 5 (5as), Latinović 19 (6sk), Marjanović 16, Matić 7, Novaković, Petrušev, Mihajloski 2, Stajčić 7, Pecarski 14 (13 sk, 4as).

(foto: FIBA Europe)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.