U sredu počinje EP za rukometašice

Izvor: B92, 08.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu počinje EP za rukometašice



Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje sutra u Madjarskoj, a titulu šampiona brani reprezentacija Danske, koja je i aktuelni olimpijski prvak.

Učestvuje 16 ekipa, koje će se takmičiti u četiri grada. U Grupi A (Debrecin) igraće: Norveška, Češka, Ukrajina, Španija, u Grupi B (Zalaegerseg): Rusija, SCG, Slovenija, Hrvatska, u Grupi C (Bekešsaba): Danska, Rumunija, Nemačka, Švedska, u Grupi D (Djer): Francuska, Madjarska, Austrija, Belorusija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Reprezentacija Srbije i Crne Gore (Jugoslavije) poslednji put osvojila je medalju na jednom velikom takmičenju, kada je u Italiji 2001. godine zauzela treće mesto.

Na Evropskom prvenstvu u Danskoj 2002. "plave" su bile šeste, na Svetkom prvenstvu prošle godine u Zagrebu zauzele su deveto mesto, a na Olimpijskim igrama u Atini nisu učestvovale.

U Grupi B najviše uspeha imala je selekcija Rusije, koja je aktuelni vicešampion, ali i ekipa koja je na SP zauzela sedmo mesto.

Reprezentacija Slovenije poslednjih godina poboljšava plasman, pa je tako 2002. na EP bila 10, a 2003 na SP na osmom mestu (ispred SCG).

Hrvatska je kao organizator prošlog Svetskog prvenstva eliminisana u takmičenju po grupama, tako da je u konačnom redosledu ekipa bila tek na 14 mestu, a na EP 2002 nije učestvovala.

Nijedna ekipa, medjutim, iz Grupe B nije igrala na Olimpijskim igrama u Atini.

Medju glavnim kandidatima za najviši plaman nalaze se aktuelne šampionke i olimpijske pobednice, rukometašice Danske, svetske vicešampionke i domaćin Evropskog prvenstva - selekcija Madjarske, ali i svetske šampionke i četvrte na prošlom EP i OI rukometašice Francuske.

U najužem krugu favorita su i Norvežanke, treće sa prošlog EP, koje žele da nadokanede propust sa prošlog SP kada su bile šeste i ostale bez plasmana na OI, kao i Ukrajinke - vicešampionke sa Olimpijskih igara u Atini.

Rukometašice Srbije i Crne Gore počinju takmičenje na Evropskom prvenstvu sutra u 20 sati kada se sastaju sa Hrvatskom, u prvom kolu takmičenja u Grupi B.

Budimir: "Ako pobedimo Hrvatsku, sve će biti lakše"

Reprezentativka SCG Adijana Budimir izjavila je agenciji Beta da će prva utakmica na Evropskom prvenstvu u Madjarskoj sa Hrvatskom biti veoma značajna, jer ukoliko "plave" pobede "sve će posle biti mnogo lakše".

SCG sutra u 20 sati igra sa Hrvatskom prvu utakmicu u Grupi B, na Evropskom prvenstvu u Madjarskoj.

"Hrvatske rukometašice su se uglavnom spremale za utakmicu sa nama, jer misle da im puno dugujemo zbog poraza prošle godine u Splitu na Svetskom prvenstvu. Uigranije su od nas, medjutim, mislim da je naša ekipa malo iskusnija", rekala je Budimir (25) koja već nekoliko sezona uspešno igra u Podravki iz Koprivnice.

Ona je dodala da je važno da ekipa ozbiljno "udje" u ovaj meč.

"Mnogo znači što je to prva utakmica na takmičenju. Ukoliko na startu pobedimo sve će biti puno lakše. Očekujem da će hrvatske rukometašice biti više opterećene i da će nam to olakšati posao", rekla je Adrijana Budimir.

SCG igra u mestu Zalaegerseg, gde će se pored Hrvatske sastati sa Slovenijom i Rusijom.

Budimir je naglasila da je za sada njena prognoza da će "plave" proći u drugi krug na Evropskom prvenstvu.

"Rusija je bez obzira na promenu sastava uvek objektivno dobra na velikim takmičenjima. Slovenija ima iskusnu ekipu, medjutim, nema veliki izbor igračica. Lopta je okrugla... Ko zna šta će biti", rekla je Budimir.

Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje sutra, a trajaće do 19. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.