U Mađarskoj produženo krizno stanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj produženo krizno stanje

Mađarska vlada je donela uredbu kojom se produžava takozvana krizna situacija zbog potencijalne opasnosti od dolaska ilegalnih migranata, prvi put uvedena u jesen 2015. Aktuelna uredba ističe 6. septembra, a nova je doneta iz bezbednosnih razloga – navodi se u saopštenju Vladinog centra za informisanje.

Dokument, objavljen u Službenom glasniku, pruža posebna ovlašćenja policiji, vojsci i drugim državnim organima u zaštiti granice i hapšenju stranaca, koji su na nedozvoljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način ušli u zemlju. U obrazloženju se navodi da je potrebno nastaviti strogu kontrolu južne granice, jer su pokušaji ilegalnih prelazaka stalni, a balkanska ruta još nije prekinuta.

Prema portalu police.hu u proteklih 30 dana uhvaćeno je 13 ilegalaca i svi su vraćeni u pogranične prihvatne centre. U međuvremenu jedan mađarski sudija je poslao dopis Evropskom sudu u Luksemburgu u kojem tvrdi da je mađarski Zakon o migrantima "neljudski" i traži da se slučaj ispita – piše današnja "Nepsava".

U tekstu se ističe da ovdašnji pravni akt ne pravi razliku između (ekonomskih) migranata i izbeglica koji beže od rata i progona, što se kosi sa evropskim normama. Reč je, u stvari, o paketu zakona kolokvijalno nazvanih "Stop Soroš", kojima se pravno znatno otežava put do dobijanja azila, a kažnjavaju civilne organizacije i pojedinci koji na bilo koji način propagiraju dolazak nezvanih doseljenika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.