Turska dobila drakonski zakon o sportu

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska dobila "drakonski" zakon o sportu

ANKARA -Turski parlament usvojio je zakon protiv nasilja na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim takmičenjima.

Zakon, koji je usvojen u četvrtak, predviđa šest godina zatvora za uništavanje sedišta na tribinama, a dve godine za pevanje i izvikivanje rasističkih poruka.

Za pokušaj unošenja pištolja, oštrih predmeta i raketa na stadione predviđena je zatvorska kazna od godinu dana.

Ovaj zakon inicirala je Turska fudbalska federacija koja je usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "nultu toleranciju" u borbi protiv huliganizma.

Tursku fudbalsku ligu u poslednje vreme obeležili su incidenti i neredi koje su izazvali navijači.

Poslednji primer nasilničkog ponašanja desio se u utorak u Istanbulu kada je iz publike na golmana austrijske reprezentacije bačen upaljač.

Tokom prvenstvene utakmice između Fenerbahčea i Galatasarakja 18. marta velika staklena flaša bačena je na teren.

Po novom zakonu, navijači će moći da kupuju ulaznice samo elektronskim putem, kako bi se kasnije lakše identifikovali eventualni počinioci incidenata.

Ulaz u stadione neće biti dozvoljen ni licima za koje se utvrdi da su pod dejstvom alkohola, a učešće navijača u eventualnim neredima povlačiće sa sobom automatsku suspenziju od godinu dana.

Turski zakon predviđa i sankcije za eventualni pokušaj podmićivanbja igrača, i to maksimalnom zatvorskom kaznom od 12 godina.

Turska je trenutno u centru korupcionaškog skandala, budući da je u Nemačkoj pokrenuta istraga o nameštanju rezultata na ukupno 270 utakmica u devet nacionalnih liga.

Međunarodni ugled turskog fudbala ozbiljno je poljuljan 2000. godine kada su dvojica navijača Lidsa u Istanbulu bila izbodena na smrt.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.