Izvor: MozzartSport.com, 05.Avg.2021, 06:26

Troskokom do istorije: I Burkina Faso ima medalju

Zahvaljujući atletičaru afrička država stigla do prvog olimpijskog odličja

Nova stranica istorije kada je upitanju atletika na olimpijskim igrama ispisana je danas na sportskom bojištu u Tokiju i to rukom Farbisa Hjuza Zangoa. Predstavnik Burkine Faso osvojio je bronzu u troskoku i tako svojoj državi doneo prvu olimpijsku medalju.

Atletičar iz afričke države koja ima preko 16.000.000 stanovnika bronzano odličje je osvojio rezultatom od 17,47 metara ostvarenim >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << iz trećeg pokušaja, a bolji rezultat od njega ostvarili su samo Kinez Jaming Žu (17,57) i Portugalac Pedro Pikardo (17,98). Zangoov skok za istoriju bio je samo tri centimetra bolji od najboljeg pokušaja četvrtoplasiranog Vila Kleja, dok je Mohamed Triki sa 17,43 završio na petom mestu.

Uspeh atletičara Burkine Faso tako je doneo radost iščekivanu decenijama tokom kojih je čast ove zemlje branilo 34 sportista, 12 žena i 22 muškarca.

Burkina Faso prvi put je učestvovala na najvećoj sportskoj smotri 1972. godine kao Gornja Volta, a posle tri takmičenja na kojima nije učestvovala, od Seula 1988. godine u kontinuitetu je učesnik olimpijskih igara.

Pre Zangoa, Burkina Faso je najbliža medalji bila na Igrama u Pekingu 2008. kada je atletičarka Aisata Soulama u trci na 400 metara sa preponama izborila mesto u polufinalu.

Osvojivši prve medalje za svoje države prethodno su istoriju u Tokiju ispisali Alesandre Perilia osvojivši bronzu u gađanju glinenih golubova pod zastavom San Marina, kao i dizačica tegova Polina Gurjeva donevši srebro Turkmenistanu.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.