Trka za VN Belgije pod znakom pitanja

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 19:19

Trka za VN Belgije pod znakom pitanja

Na kultnoj stazi Spa-Frankošamps će se ove nedjelje voziti trka za Veliku nagradu Belgije, ali samo ako vremensku uslovi dopuste.

Iako je Spa trka koja se tradicionalno vozi u kišnim ili barem mokrim uslovima, njena nedavna prošlost i tehnološke promene implementirane u ovaj sport poslednjih godina mogli bi rezultirati njenim otkazivanjem.

"Svi žele trku, ali kad juriš 350 km/h, a ne vidiš ni 50 metara ispred sebe, biće velikih nesreća, zato FIA ovog vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima veliku odgovornost", rekao je Džordž Rasel, vozač Mercedesa.

Pre dve godine belgijski je Gran Pri otkazan nakon što je start satima odlagan, da bi se naposletku zaključilo da uslovi za trku neće postati prihvatljivi. Tragična potvrda opasnosti vožnje po ovoj stazi u neprimerenim uslovima stigla je pre nepunih mesec dana kad je na njoj život izgubio 18-godišnji Holanđanin Dilano van 't Hof na trci u juniorskoj konkurenciji.

"Ne preterujemo kad kažemo da ne vidimo ništa. Toliko prskanja uzrokuje dosta incidenata", rekao je Ferarijev vozač Šarl Lekler. "Ali lako je to reći, puno je teže pronaći rešenje, a FIA radi na tome i daje sve od sebe".

"Da, Spa ima opasnih krivina i još je veći rizik kad je mokro, ali u Monacu je još puno opasnije. I na drugim stazama se možeš nakon sudara odbiti nazad na stazu, pa bi zbog loše vidljivosti moglo biti još nesreća poput Van 't Hofove. Može se to dogoditi bilo gde, samo je peh što se dogodilo u Spa dvaput u kratkom razmaku", rekao je svetski prvak Maks Ferstapen.

Kvalifikacije za VN Belgije su odložene za deset minuta zbog kiše, ali su se na kraju održale. Na njima je najbrže vreme imao upravo Ferstapen, ali on zbog kazne od pomeranja za pet mesto zbog promene menjača i stoga će sa prvog mesta na nedeljnoj trci krenuti vozač Ferarija Šarl Lekler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.