Trinkijeri: Da ne bude udaraca ispod pojasa!

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinkijeri: Da ne bude udaraca ispod pojasa!

"Život je prolazan... I u nedelju će se isto živeti", rekao je Partizanov trener dan pre utakmice odluke.

Konferencija za novinare KK Partizan pred "majstoricu" protiv Crvene zvezde (subota, 18 časova, TV Arena sport) dva puta je bila zakazivana u drugačijem periodu. Prvi put su novinari u četvrtak obavešteni da će se trener Andrea Trinkijeri obratiti u petak u 13.30 časova, potom je u petak stiglo obaveštenje da će konferencija biti u 16.30, a zatim je definitivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zakazana za 14 časova.

U međuvremenu, Crvena zvezda mts je u četvrtak kasno uveče obavestila novinare da će Milan Tomić govoriti u petak u 15, za razliku od dosadašnje prakse, da se crveno-beli obraćaju pre crno-belih.

I i u tim detaljima može videti "uvod" u subotnji derbi, a Andrea Trinkijeri je zbog toga počeo konferenciju za novinare obraćanjem o terminima "pressa".

"Hteo sam da se izvinim novinarima za ovaj balet kad je konferencija, pre ili posle, gore ili dole... Od sinoć imamo ogroman problem sa (klupskim portparolom) Ivanom, on je zbilja utučen, jako mi ga je žao. Teška situacija, celog dana pokušavam da mu objasnim da se kvalitet rada jednog press oficira ne meri time koliko je kažnjen. Ako se tako meri, onda je njegov kolega predsednik kluba. Ima istu kaznu kao Ostoja... Morao sam to da kažem", izjavio je Trinkijeri, sa aluzijom na izrečenu kaznu portparolu Zvezde i predsedniku Partizana zbog javnog komentarisanja suđenja i sudija.

"Druga stvar, Ivan je izuzetno profesionalan, vaspitan i mislio je da je red da ko je prvi na tabeli ima čast da prvi priča. Tako smo probali nešto da mu objasnimo, pa sam mu rekao da ko zadnji priča pred majstorice gubi utakmicu. Pogledao me je ogromnim očima i rekao 'Pa hajde onda da crna mačka ode njima, a ne nama'. Opet se izvinjavam za balet".

Pričom o toj temi, Trinkijeri je započeo i formalni deo konferencije o utakmici.

"Vidim da nekima nije važno šta se kaže, već ko zadnji kaže. Nije ovde pitanje o rečima, ovo je košarkaški teren i ovde su igrači glavna stvar. Neće reči dati koš. Mislim da ova utakmica ima mnogo faktora, ogroman je mozaik, ali ono što drži ceo mozaik je koncentracija. I to vrhunska koncentracija, 40 minuta. Da te ništa ne poremeti u koncentraciji".

"Moje iskustvo govori da su šampioni uvek oni koji uspevaju da igraju u svakoj situaciji, da drže koncentraciju u svakoj situaciji. Prijalo vam je da pričam o košarci kao boksu i mislim da tu ima dosta stvari. Daću sve od sebe da nas sutra u ringu ne zatvore na konopce, da uvek držimo visoki gard, da budemo u stanju da uzvratimo. I to nije dosta, moramo čak i da pokušamo neki dobar udarac, košarkaški udarac. Neki dobar potez".

"Znam i uveren sam 100 odsto da štagod bude nikad nećemo baciti peškir. Muški i fer ćemo se boriti, prolićemo znoj i krv, a zašto sve to - jer branimo čast velike ekipe u evropskoj košarci. Ovo je nokaut utakmica. Svaka stvar može biti važna. Svaka nijansa. Rekao sam igračima da je prva utakmica bila šampanj, gore-dole, trojke, zakucavanja, da je druga bila fizička borba, odbrana, puno kontakta, kompletno drugačije. Kao da su dve drugačije ekipe. A, treća utakmica će biti detalji. Ima puno detalja".

"Samo želim da u ovakvom duelu, sa ovakvim fantastičnim protivnikom kao što je Zvezda, ne bude udaraca ispod pojasa. To je moja najveća želja. Na kraju, ako želimo da ostanemo u boksu, voleo bih da budemo kao Roki Marćano. Ko zna ko je on, zna zašto sam to rekao. Ko ne zna, on je jedini koji je ostavio boks bez poraza, sa titulom".

Upitan da li je realno da se dogodi i peti derbi u nizu na jednu loptu, Trinkijeri je rekao...

"Sutra može sve da bude. Sve. Može biti na jednu loptu, može da se razvije pre toga. Oni će sigurno pokušati da nas odmah nokautiraju. Skočiće na nas. Moramo da se pripremimo, da izdržimo, da se žrtvujemo za ekipu, za loptu, blokadu, pravi pas..."

O delegiranim sudijama...

"Čekaj da vidim koliko novca imam u džepu, da pogledam. Ova kazna koju sam dobio mi zaista komplikuje život, jer mislim da je tu u pitanju gubljenje u prevodu sa hrvatskog na srpski. Znam koje reči koristim, nekad i ja grešim, ali upotrebio sam reč 'osetiti', a ne 'uticati'. 'Osetiti' je jedna stvar, 'uticati' je kompletno druga stvar. Šta da ti kažem? Već sam sve rekao. Ako treba da bude malo komplikovanije - potrudićemo se. Nema veze. Ne mogu tu ništa da napravim. Govorio sam iz srca, jer sam štitio jako težak posao i osetio baš pritisak. Osetio sam pritisak. Ponavljam - 'osetio'".

Da li je Trinkijeri zadržao koncentraciju za sutra, tokom višednevne komunikacije među klubovima?

"Jedino mi vetar što duva malo smeta. Ovo je krajnje očekivano. Došao sam ovde i prvo što sam uradio je da sam se izvinio. Ako to nije dosta... Moja koncentracija je na terenu, a o drugim stvarima sam lepo rekao zašto i šta".

Na pitanje - kako protiv "na papiru" kvalitetnije Zvezde, Italijan je odgovorio...

"Ima tu različitih stvari. Jako je važno brzo misliti i moraš uvek znati gde si na terenu i šta se dešava. Noge i glava".

Upitan da li zavidi trenerima koji će se boriti na Fajnal-for Evrolige ili oni njemu zavide zbog uzbudljive borbe za regionalno finale, Trinkijeri je rekao da nikome ne zavidi.

"Kad tako živiš - loše živiš. Gledam Evroligu, gledam Evrokup, svakodnevno uživam u poslu. To me gura da budem bolji. Ne uspevam svaki put, ali kako sam već rekao, ovo je najveći izazov moje karijere i jako sam ponosan na to koliko su igrači verovali mojim rečima i koliko su me pratili. Sad dođeš u momenat da je sve na stolu i šta mogu više tražiti od maksimuma? Ne mogu ništa... Imali smo povrede, probleme i to je sve deo našeg života. Sutra se igra majstorica protiv vrlo, vrlo kvalitetnog tima i znaš šta - hteo bih da vam kažem Danteovim rečima - u nedelju će se isto živeti. Dobri prijatelji su me savetovali da ništa ne pričam, da me neko ne shvati pogrešno. Ali, život je prolazan i u nedelju će se isto živeti", dodao je Trinkijeri.

Za kraj konferencije, Partizanov trener je na italijanskom jeziku recitovao Dantea i oprostio se od novinara uz poruku da otkriju šta je citirao.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Trinkijeri: Šampanj, fizička borba, a sada - detalji!

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019

"Život je prolazan.. I u nedelju će se isto živeti", rekao je Partizanov trener dan pre odlučujuće utakmice protiv Crvene zvezde za plasman u finale plej-ofa ABA lige...Konferencija za novinare KK Partizan pred "majstoricu" protiv Crvene zvezde (subota, 18 časova, TV Arena sport) dva puta je bila...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.