Temperaturni rekordi u Srbiji uglavnom oboreni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temperaturni rekordi u Srbiji uglavnom oboreni

Svi temperaturni rekordi u Srbiji su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina ali visoke temperature su beležene i pre gotovo sto godina.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji, zabeležen je pre dve godine u Zaječaru, kada je u 15.00 časova izmereno 45 stepeni Celzijusa, prenosi RTS.

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni između 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

"Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu biće izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Ćuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena", rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurđević sa Meteorološkog instituta.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

"Teško je prognozirati gde ce biti najtopliji talas ali to ne znaci da ce se taj trend nastaviti i u buduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni", kaže Đurđević.

Zahlađenje nas očekuje u sredu i četvrtak, nakon čega bi trebalo da usledi stabilno i toplije vreme.

Globalno zagrevanje je proces u kome živimo a u procesu klimatskih promena čovek je kljucan faktor zbog potrošnje fosilnih goriva i efekta staklene bašte.

"Postoji međunarodni dogovor koji predviđa prestanak korišćenja fosilnog goriva. Prema pariskom sporazumu do polovine ovog veka treba da se zaustavi povećanje temperature od dva stepena. U suprotnom, ako pređemo neke tačke preokreta doći će do otapanja Južnog pola i porasta nivoa mora što bi uslovilo iseljavanja stotina miliona ljudi i izumiranja biljnih i životinjskih vrsta", rekao je Đurđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.