Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svih pet klubova ili niko

Svih pet klubova ili niko

BEOGRAD - Na sastanku u jugoslovenskoj 'kući košarke' sa čelnicima 'Gudjir' (Jadranske) lige, KSJ i predstavnici naših najvećih klubova (Budućnost, Partizan ICN, Crvena zvezda, FMP Železnik, Hemofarm) zauzeli su jedinstven stav po pitanju učešća u ovom regionalnom takmičenju tražeći pet mesta već od sezone 2002/03.

- Iskreno, ne verujem da će čelnici 'Gudjir' lige prihvatiti zahteve sa naše strane jer su oni u Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došli sa pozivom za tri jugoslovenska kluba. Četiri učesnika bi predstavljalo kompromis, ali u toj varijanti jedan klub bi otpao i to bi moglo da izazove podele i tenzije unutar košarkaške organizacije što nam nikako ne treba. Da ne bi do toga došlo pre sam za varijantu odustajanja nego za parcijalni nastup koji bi doneo razdor sa nesagledivim posledicama za jugoslovensku košarku i nacionalni šampionat. Važnija je harmonija nego trenutni interes, ali ne mogu da tvrdim da neko neće iskočiti i reći: baš me briga za ostale - naglašava Dragan Kapičić, član Prededništva KSJ i učesnik nedeljnog sastanka sa predstavnicima 'Gudjir' lige.

Iz 'Gudjir' lige, kao kamen spoticanja, pominju povećanje troškova organizacije (klubovima bi bili plaćeni putovanja i smeštaj) za 60 odsto jer bi se Liga tada morala proširiti sa 12 na 14 klubova što iziskuje i veći broj utakmica.

- Predložili smo da i mi u tom slučaju finansijski pomognemo, ali 'Gudjir' liga ima čvrsto definisan dogovor sa sponzorima i vlasnicima TV prava. Mi smo rekli svoje, pokazali se kao jedinstveni na košarkaškom i nekom drugom nivou, branićemo taj stav i nadalje uz lično uverenje, da niko neće samostalno istupiti, iako im to pravo niko ne može oduzeti. Za sada su pozvani Budućnost i Partizan, dva kluba koja se već učestvovala u razgovorima.

Šta je sa Crvenom zvezdom?

- Postoji logika učešća u 'Gudjir' ligi na osnovu plasmana u nacionalnom takmičenju, ali se mora uzeti u obzir i komercijalni momenat u kome prednost ima Crvena zvezda koja bi po pozivnoj varijanti bila prva na listi. Za novu sezonu Zvezda planira da oformi ozbiljan tim, ali pored neučešća u Evropi ako bi ostala i bez 'Gudjir' lige, ne bi mogla taj tim da uigra.

Mislite li da se predstavnici 'Gudjir' lige, ipak, mogu pozitivno izjasniti o predlogu KSJ?

- Ne verujem. Mislim da je u tom slučaju bolje da niko ne učestvuje, takvo mišljenje je sve prisutnije i u Podgorici, a onda da unutar KSJ jasno definišemo propozicije za učešće u 'Gudjir' ligi sledeće sezone - zaključuje Dragan Kapičić. D. J. B. Todorić: Svi na gubitku

- Naš stav je takav da pet kluba iz naše lige moraju da učestvuju u Jadranskoj ligi. Kada se ti uslovi ostvare, učestvovaće i Partizan. Posle onoga što sam video na sastanku čelnika Jadranske lige i ljudi iz našeg saveza nisam optimista da će neko od naših učestvovati u narednom takmičenju Jadranske lige. Ako nas ne bude bilo, vreme će pokazati ko će biti na gubitku. Lično, smatram da ćemo svi biti na gubitku - rekao je Dragan Todorić, sportski direktor Partizana ICN. S. Đ. Cvrkota: Hemofarm dosledan

VRŠAC - Milan Cvrkota, direktor Hemofarma, deli mišljenje klubova iz Srbije: - Najvažnije da smo na sastanku u KSJ doneli jedinstvenu odluku, jer smo složni u nastojanjima koji je zajednički osnov, a to je da četiri kluba iz Srbije, odnosno pet iz Jugoslavije budu učesnici 'Gudjir' lige. Pošto je stav Budućnosti poznat, oni će verovatno i naredne sezone igrati po ovogodišnjem modelu. Ako se dogodi da čelnici ovog takmičenja ne prihvate i ne ispoštuju zahtev našeg saveza, doći ćemo u situaciju da osim Podgoričana, koji imaju potpisan ugovor, nijedan tim iz Srbije ne igra 'Gudjir' ligu. To pouzdano znam za Partizan i Hemofarm. I. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.