Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi sportski centri biće u skelama

Od značajnijih sportskih hala u Beogradu jedino je „Arena" spremna za Univerzijadu. Gotovo svi gradski i prigradski sportski centri, njih 20, sledeće godine biće u skelama. Da bi spremno dočekali jun 2009. godine, treba izgraditi još tri potpuno nova.

U najgorem stanju je Sportski centar „Milan Gale Muškatirović" (bivši „25. maj" na Dorćolu), ali nije mnogo bolje ni u SC „Banjica", SC „11. aprilu" i „Hali sportova" na Novom Beogradu, hali „Pinki" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Zemunu... „Tašmajdan" nije završen, a za renoviranjem vape i sportski centri u Pančevu, Lazarevcu, Obrenovcu, Mladenovcu...

- Od 61 objekta u kojima će se održavati takmičenja i treninzi tokom Univerzijade, 20 treba potpuno da se renovira. Među njima su gotovo svi veći sportski centri u gradu koji imaju bazene. Prema procenama, biće potrebno 50 miliona evra za adaptacije koje će iz budžeta da obezbede Grad i Republika. Očekujem da krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine svi ovi objekti postanu velika gradilišta - kaže za „Blic" Zoran Jovanović, zamenik gradskog sekretara za sport.

Prvo obnova „Hale sportova"

Početak adaptacije novobeogradske „Hale sportova" počeće za nekoliko dana. U Halu će, između ostalog, biti ugrađena najsavremenija oprema za klimatizaciju. Pored rekonstrukcije i adaptacije postojećih, u planu je izgradnja i tri nova sportska objekta: atletskog kompleksa u naselju Dr Ivan Ribar u Bloku 45, multifunkcionalne dvorane za odbojku, košarku i rukomet (tri objekta) na Bežanijskoj kosi i nacionalnog teniskog centra za koji još nije određena tačna lokacija. Za sad se ne zna koliko će izgradnja koštati, osim za atletski stadion za koji treba da se izdvoji između dva i pet miliona evra.

- Otvaranje i zatvaranje Univerzijade biće organizovano na „Marakani", stadionu „Crvene zvezde". Ona je u solidnom stanju, ali će biti potrebno da se, upravo za te manifestacije, dovede u tip-top formu. Ostali fudbalski stadioni, kao i teniski tereni, su u privatnom vlasništvu. Njima nije potrebna adaptacija već adekvatna oprema, semafori i slično - kaže Jovanović.

Najveća investicija „Univerzitetsko selo"

Za takmičenja u kajaku i veslanju biće potrebno i dodatno sređivanje Ade Ciganlije, a najveća investicija, od oko 200 miliona evra, biće izgradnja univerzitetskog sela. Selo grade privatni investitori „CEE Investment" i „Delta M". Na 75.318 metara kvadratnih treba da bude izgrađeno skoro 171.882 metara kvadratnih bruto stambenog prostora i 22.196 metara kvadratnih bruto poslovnog prostora uz mnoge druge sportske, kulturne, obrazovne, rekreativne i zabavne sadržaje.

Na 25. letnju Univerzijadu koja će se održati od 1. do 12. jula 2009. godine, sa 10.000 učesnika iz 170 zemalja, očekuje se dolazak i 10.000 novinara.

Uključen i „Sajam"

Predviđeno je da se takmičenja u gimnastici, ritmičkoj gimnastici, mačevanju, džudou i rvanju održavaju u halama „Beogradskog sajma". Međutim, „Sajam" je u procesu privatizacije što može da dovede u pitanje održavanje ovih sportova u njemu. Organizatori se ipak nadaju da će novi vlasnik biti zainteresovan da se uključi u Univerzijadu.

Hala i hostel u „Studenjaku"

Kao „dopuna" za Univerzijadu planirana je i izgradnja sportske hale sa 300 mesta u okviru Studentskog grada, koja će se koristiti za treninge.

- Ceo kompleks imaće oko 10.000 kvadrata, računajući i hostel, a biće smešten na parceli iza Bloka 4. Za čitav poduhvat biće potrebno oko 15 miliona dinara, a trenutno se rade urbanistički uslovi - kaže Milovan Petrović, direktor Studentskog centra „Beograd".

Mapa takmičarskih objekata za 25. Univerzijadu, Beograd 2009

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.