Susret Srbije i Kine

Izvor: RTS, 26.Sep.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Srbije i Kine

Delegacija Ministarstva omladine i sporta, predvođena ministarkom Snežanom Samardžić Marković, u Plavom salonu Palate Srbija, dočekala je visoku delegaciju Državne uprave za sport NR Kine i ambasade NR Kine u Beogradu, na čelu sa kineskim ministrom sporta Liu Pengom. Divac i Peng se zalažu za egzibicioni meč između Đokovića i Na Li.

Nakon svečanog dočeka, održan je jednočasovni sastanak na kojem su delegacije imale priliku da prodiskutuju o dosadašnjoj saradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ozvaničenoj 2006. godine, kada su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Generalna uprava za sport NR Kine potpisali Memorandum o razumevanju na polju sportske saradnje. Na sastanku su razmatrani planovi i aktivnosti za dalje jačanje prijateljskih veza i uzajamnog razumevanja srpskog i kineskog sporta, podstičući duh prijateljstva, solidarnosti i fer pleja.

Kineski ministar sporta Liu Peng se nakon sastanka obratio novinarima rekavši da je cilj kineske delegacije u Beogradu konkretizacija sporazuma o strateškom partnerstvu iz 2009. i njegova primena na polju sporta.

"Smatram da uz zajedničke napore možemo dati veliki doprinos sportu u obe zemlje i proširiti tradicionalno dobre i prijateljske odnose koje imamo na polju politike, kulture, ekonomije i tehnologije", rekao je Peng. Peng je istakao i da je njegova zemlja zahvalna za podršku i pomoć Srbije prilikom kandidature i organizacije Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Godine i dodao da Kina neće zaboraviti pomoć koju su kineskom sportu pružili srpski stručnjaci, posebno u fudbalu i vaterpolu.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković izrazila je zadovoljstvo zbog posete delegacije najviše nivoa Uprave za sport NR Kine uz lično učešće gospodina Penga, što jasno govori u prilog razumevanju dobrih odnosa Kine i Srbije.

„Bilateralni sastanak sa delegacijom Kine bio je vrlo sadržjan, među najvažnijim temama bilo je intenziviranje saradnje na polju sporta i proširivanje odnosa koji su uspostavljeni na osnovu strateškog sporazuma", rekla je srpska ministarka sporta i ocenila da će saradnja biti uspešno ostvarena na nivou vrhunskog sporta, školskog sporta, borbe protiv dopinga, organizaciji sportskih takmičenja i drugim poljima na kojima Srbija i Kina imaju priliku da razmene iskustva i znanja.

„Naša saradnja je saradnja prijatelja koji se razumeju i prepoznaju. Uverena sam da će tako biti i u budućnosti", istakla je Snežana Samardžić Marković.

Peng i Divac predložili egzibicioni meč Đoković - Li

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac primio je čelnika Olimpijskog komiteta Liju Penga, koji je predložio igranje egzibicionog meca između Novaka Đokovića i najbolje kineske teniserke Na Li.

Peng je ispred delegacije Olimpijskog komiteta Kine istakao da "kineski stručnjaci mnogo toga mogu da nauče od srpskih kolega, naročito u odbojci, fudbalu i košarci".

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izjavio je da postoji interesovanje za podizanje obostrane saradnje na viši nivo od dosadašnjeg, naročito u fudbalu, košarci, tenisu i odbojci.

On je predložio da se pripremi dogovor o segmentima saradnje, koji bi bio potpisan prilikom održavanja egzibicionog teniskog meča.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj iskoristio je ovu priliku da zahvali na dobroj organizaciji Univerzijade u Šenženu u Kini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.