Superliga je više nego bura u čaši vode

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 15:40

Superliga je više nego bura u čaši vode

Nakratko se podigla prašina oko najavljene Superlige, a sada će mnogi učesnici da trljaju ruke.

Pa i klubovi koji su uzburkali duhove, smatra urednik u sportskoj redakciji DW Štefan Nestler.

Deluje kao nameštena igra. Samo dva dana su 12 vrhunskih evropskih klubova vežbali pobunu protiv Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), a onda se šest klubova povuklo.

Njihova obrazloženja se stvarno moraju navesti: „Nikada nismo nameravali da izazovemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toliko nevolje“, stoji u Arsenalovom saopštenju. A Čelzi je saopštio da je „tek sada bilo vremena da se u punom opsegu razmisli o celoj stvari“.

Izvinite, ali to je naprosto laž. Uprave tih klubova jednostavno nisu mogle da budu toliko naivne. Moralo im je biti jasno da će najava da će napustiti evropski fudbalski savez izazvati zemljotres. Digla se neviđena galama, reakcije su sustizale jedna drugu.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin zapretio je osnivačima Superlige da će ih izbaciti iz Lige šampiona, te da igrači tih klubova iz Engleske, Španije, Italije neće smeti da nastupaju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Čak su te planove „dvanaestorice prljavih“, kako je ovih dvanaest klubova nazvala britanska štampa, osudili i Evropska unija i britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron.

Uvreda tradicionalnog fudbala jedva da može biti veća. Petnaest od dvadeset planiranih članova Superlige bili bi stalni članovi s garantovanim milijardama prihoda, a ostalih pet klubova mogli bi onda da ispadaju iz Superlige.

A sve to bi finansirala velika američka banka JP Morgan, bez osvrtanja na fudbalske saveze kao što su FIFA, UEFA ili nacionalni savezi.

A da ne pričamo o fanovima. Lajza Mineli je imala hit u kojem je pevala „Samo novac okreće svet“, a u fudbalu bi se moglo reći da samo novac kotrlja loptu.

To nije ništa novo, ali Superliga bi takvo stanje dovela do vrhunca. U poređenju s tim reforma koju je usred buke i besa usvojila UEFA u stvari je majušna.

Od 2024. će u evropskom elitnom fudbalskom takmičenju umesto 32 učestvovati 36 klubova. Time će ubuduće dva kluba koja se nisu sportskim putem kvalifikovala dobiti pravio učešća u takmičenju, ali te ekipe moraju u proteklih pet godina imati natprosečne rezultate u evropskom fudbalu.

Ta dva mesta su, drugim rečima, rezervisana za vrhunske klubove koji su imali lošu sezonu. To nema nikakve veze s pravim sportskim takmičenjem. I takva Liga šampiona ima jedan jedini cilj – povećanje profita.

Izuzimajući ljubitelje fudbala, na kraju ova dva burna dana kao da su svi na dobitku.

UEFA sme da se predstavi kao borac za tradicionalni fudbal, a ona ga u stvari već godinama gazi kako hoće. Osim toga, kao u sput, usvojila je spornu reformu, koja je u opštoj buci bila skoro neprimećena.

A klubovi koji su bili planirani kao članovi Superlige, ali se ovaj put nisu priključili pobuni, kao što su Bajern, Borusija iz Dortmunda ili Pariz Sen Žermen, samo su dobili na ugledu.

Odjednom ih hvale zbog njihove skromnosti, mada je i njima pre svega stalo do novca. A pobunjenici?

Oni će preboleti gubitak obraza i činjenicu da su poklekli. Najkasnije kada u novom formatu Lige šampiona, planiranom od 2025. napune kasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.