Sudijska komisija: Grujić odličan na derbiju

Izvor: Sportski Žurnal, 25.Dec.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudijska komisija: Grujić odličan na derbiju

Superligaška jesen, iz ugla članova Sudijske komisije FSS, dobila je zadovoljavajuće ocene.
U izveštaju, koji će u ponedeljak biti i zvanično dokumentovan na sednici u Staroj Pazovi, s ponosom je ocenjeno da je prvi deo sezone bio regularan, da su sankcionisani sudije i posmatrači čiji su propusti uticali na regularnost takmičenja uz najavu da će „Sudijska komisija FSS učiniti sve da grešaka, koji su sastavni deo fudbala, u narednim utakmicama bude što manje“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << />
Zanimljivo da je samo Smederevo uputilo zvaničan, taksiran, prigovor. On je i usvojen, pa je pomoćni sudija, zbog propusta, sankcionisan. Ostale primedbe, kroz prigovore u zapisnicima utakmica, ili sredstva javnog informisanja, ocenjene su „bez osnova“.
U izveštaju su posebno potencirani predstavnici Javora. Putem štampe oglašavali su se tri puta i žalili na suđenje, što je komisija ocenila nekorekntim, kao vid pritisaka na arbitre. Vojvodina i Spartak Zlatibor voda su odustali od žalbi, uz izvinjenje, a 19 sudija je kažnjeno na osnovu di–vi–di snimaka. Najdrastičnija kazna bila je četiri meča pauze. Ukupno jedanaest sudija osetilo je na svojoj koži, od čega šestorica glavnih, četvorica pomoćnika i jedan četvrti arbitar.
U posebnom fokusu bili su posmatrači. Na 17 utakmica uočene su greške, a trojica su odmarala po četiri kola. Jesenas je odigrano 120 utakmica Super lige, pa je na svakoj sedmoj sankcionisan i posmatrač.
Predstavnici komisije sa zadovoljstvom konstatuju pojavu mladih sudija, koje se ne vežu za klubove. Cilj je da njihov broj bude sve veći, na čemu će biti stavljen akcenat u narednim projektima. Na osnovu grešaka, uočenih na startu sezone, održan je stop seminar, u Staroj Pazovi. U otvorenom razgovoru, arbitri su sa predstavnicima Sudijske komisije FSS, ukazali na sve probleme, pa je u finišu sezone bilo znatno manje grešaka.
Komisija se pozabavila i anomalijama, čiji uticaj nije zanemarljiv. Pritisci klubova ne jenjavaju, pojedini posmatrači davali su nezasluženo niske ocene i „ubijali karijere mladih sudija“, a izgrednici su često dobijali kazne neadekvatne učinjenim propustima. Nekoliko klubova Super i Prve lige „ispoljilo je nesportski odnos pre, u poluvremenu i po završetku utakmica, na terenu i u službenim prostorijama“.
I u takvom ambijentu, sudije su uspele da sačuvaju integritet, pa članovi stručnog tela, u čijoj nadležnosti su arbitri, izražavaju nadu da će FSS uspeti da se izbori i sa nesportskim pojavama.
PROSEČNA OCENA 8,32
Izveštaji posmatrača nedvosmisleno ukazuju – prosečna ocena u jesenjem delu na superligaškim terenima bila je 8,322. Na superligaškim terenima, glavno suđenje je za nijansu bolje nego lane. Učinak pomoćnih sudija ocenjen je za nijansu slabijim.
POHVALE ZA GRUJIĆA I NJEGOV TIM
Kulminacija nesportskog ponašanja, kojem su bili izloženi članovi sudijskog tima, bio je 141. večiti derbi, između Crvene zvezde i Partizana.
U takvim okolnostima, ocena je članova Sudijske komisije, mladi arbitar Danilo Grujić iz Niša je „očuvao regularnost utakmice i renome FSS“.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

Sudijska komisija: Grujić odličan na derbiju

Izvor: Utakmica.rs, 25.Dec.2011

Superligaška jesen, iz ugla članova Sudijske komisije FSS, dobila je zadovoljavajuće ocene. U izveštaju, koji će u ponedeljak biti i zvanično dokumentovan na sednici u Staroj Pazovi, s ponosom je ocenjeno da je prvi deo sezone bio regularan, da su sankcionisani...Zurnal.rs

Nastavak na Utakmica.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.