Sudija nije uticao na rezultat

Izvor: Politika, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija nije uticao na rezultat

– kaže Ivan Tomić, sportski direktor "crno-belih". – Snaga derbija je u igri, a ne u suđenju

Beograđanin Dragomir Stanković, glavni arbitar u 131. večitom derbiju našao se u fokusu Zvezdine priče. "Crveno-beli", odnosno njihov mladi predsednik Dragan Stojković uprli su prstom prema arbitru smatrajući ga isključivim krivcem što njihov tim nije slavio u Humskoj. Dok u Zvezdinom taboru još uvek pričaju o sudiji u Partizanu su potpuno okrenuti drugim problemima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavezama. Sportski direktor Ivan Tomić suđenje ne želi puno da komentariše.

– Smatram da sudija nije direktno uticao na rezultat. Mi u Partizanu smo zauzeli jedinstven stav da ne komentarišemo suđenje. Moram da istaknem da su se naši i Zvezdini igrači ponašali fer i korektno. Najbitnije je da se kod nas oseća jedna pozitivna atmosfera i da smo zajedno sa večitim rivalom pokazali svu snagu derbija – kaže Tomić.

On smatra da navijači jednog i drugog tima iskreno žale za pobedom, ali utakmica o kojoj se još uvek priča po Tomiću svakako vraća veru u naš klupski fudbal..

– Ovakve utakmice kakvu smo odigrali mi i Crvena zvezda su nešto što privlači navijače. Siguran sam da ćemo ove sezone zajedno sa Zvezdom, ali i ostalim timovima, vratiti veru u naš klupski fudbal. Iskreno, skoro deset godina nisam gledao uspešniji i bolji derbi – naglašava sportski direktor "crno-belih".

Partizanov Stručni štab i igrači okrenuti su novim obavezama. Lider na tabeli počeo je pripreme za novi prvenstveni ispit.

– U subotu nas očekuje meč sa Smederevom i to je u ovom momentu za nas najvažnija utakmica. Jednostavno, želimo da nastavimo tamo gde smo stali i da svim snagama ostvarimo novu pobedu, rekao je mladi sportski direktor "crno-belih".

Ivan Tomić je u duhu pravog sportsmena rekao da je navijanje u derbiju bilo sjajno, ali isto tako smatra da na terenu mora da se vodi fer i korektna borba, a na tribinama navijanje kakvo priliči Partizanovim i Zvezdinim navijačima. On je osudio vređanje protivničkog fudbalera Ibrahima Gaja, kao i upad navijača posle utakmice.

-------------------------------------------------------------------------

Dimitrijević čeka izveštaje

Crvena zvezda se žalila zbog deljenja pravde na 131. fudbalskom "večitom derbiju". Predstavnik kluba je u žalbi naveo da su "crveno-beli" oštećeni, jer: arbitar Stanković iz Beograda u 53. minutu nije sankcionisao prekršaj Rukavine nad Koromanom i kapitenu Partizana dodelio crveni karton, zatim isključio Brazilca Žuku posle faula nad Milijašem (drugi žuti) i zbog crvenih kartona koje su dobili Koroman i Lukas. Izveštaji službenih lica i snimak utakmice upućeni su Sudijskoj komisiji FSS. Nezvanično, specijalni posmatrač suđenja Miroslav Radoman je arbitru dao slabu ocenu.

Disciplinski organi Zajednice superligaša, u ovom slučaju zamenik disciplinskog sudije Drakče Dimitrijević, reagovaće zbog propusta u organizaciji utakmice: ulaska navijača u teren posle meča, paljenja i bacanja baklji, uvredama na rasnoj osnovi. Odluka neće biti doneta brzo, jer je postoje rokovi za pristizanje izveštaja, a sigurno je da će morati da se izjasne i klubovi. Očekuje se da se u toku radne nedelje prikupe svi neophodni podaci.

Ulazak navijača po završetku utakmice je u nadležnosti MUP-a, a valja podsetiti da je još uvek na snazi stari Zakon i sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama.

Delegat Boško Jakšić, inače disciplinski sudija FSS, u prvom izveštaju sa meča nije naveo da je bilo vređanja na rasnoj osnovi.

O komentarima u medijima od strane čelnika klubova, trenera i igrača, biće reči samo ukoliko Sudijska komisija proceni da su oni narušili kodeks ponašanja, pa podnese prijave.

Podsetimo, prošle godine je čačanski Borac kažnjen zbog rasističkog ispada svojih navijača i to upućenih njegovom igraču. Partizan, dakle, može da očekuje novčanu kaznu (maksimalno 600.000 dinara), ali i igranje pred praznim tribinama, ili eventualnu suspenziju terena...

– Neće biti propusta, minimiziranja događaja, ni popusta. Sve će biti sankcionisano prema propisima, – rekao je Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice superligaša.

Inače, posle meča sa Vojvodinom u Novom Sadu, predstavnik Smedereva je u zapisnik upisao primedbu na deljenje pravde. On smatra da je arbitar Ninoslav Spasić iz Surdulice dosudio nepostojeći kazneni udarac za Novosađane, koji je odlučio utakmicu.
Đ. Smiljanić

D. Todorović

[objavljeno: 02.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.