Subotica proslavila slavu Spasovdan bez litije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 16:53

Subotica proslavila slavu Spasovdan bez litije

Subotica je svoju slavu Spasovdan ove godine, zbog epidemije virusa korona, proslavila bez tradicionalne litije kroz centar grada, a prazničnoj liturgiji u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz 1726. godine prisustvovali su pravoslavni vernici, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Laban je naglasio važnost današnjeg dana jer je upravo danas, na Spasovdan, doneta jednoglasna odluka odbornika da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u najsevernijem gradu Srbije, na severu Bačke, podigne spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, čija je slavna vojska oslobodila Suboticu 13. novembra 1918. godine.

"Subotica će do 2021. godine, kada obeležavamo vek od upokojenja kralja Petra Prvog Karađorđevića imati velelepni spomenik u centru grada. Drago mi je što smo oko podizanja ovog spomenika postigli jedinstvo dostojno našeg najvoljenijeg vladara modernog doba", kazao je Laban, navodi se u saopštenju.

Dodao je da se time slave i svi oni junaci koje je kralj Petar Prvi, sa svojim sinom Aleksandrom, predvodio u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Laban je podsetio na reči predsednika Vučića prilikom postavljanja spomenika srpskog kralja u Novom Sadu pre dve godine, koji je tada rekao da smo imali vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili železnicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta reč "sloboda".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.