Srednjoškolci sve više piju alkohol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci sve više piju alkohol

Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koje je sprovedeno među učenicima prvih razreda novosadskih srednjih škola i gimnazija, koji su dobrovoljno učestvovali u anketi, više od 80 odsto mladih je na pitanje "da li ste ikada probali alkohol?", odgovorilo potvrdno.

Iako je prodaja alkohola maloletnim licima zakonom zabranjena, poslednja istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rađena Espad metodom u Novom Sadu, pokazala su da veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procenat adolescenata konzumira alkohol.

"Možemo da vidimo koliko ih je u poslednjih 12 meseci pilo alkohol, koliko je pilo u poslednjih 30 dana, a dobili smo podatak i o tome koliko ih je popilo pet ili više pića u jednoj prilici", kaže dr Ivana Radić, Centar za informatiku i biostatistiku u zdravstvu, IZJZV.

Deca se sa alkoholom prvi put susreću u svojoj kući, a u ranoj adolescenciji najčešče po prvi put i probaju neko piće. Tokom odrastanja i sazrevanja, modele ponašanja za najmlađe kreiraju roditelji, prijatelji i mediji, a među mladima najčešći su slučajevi akutnog pijanstva, kažu u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

"Što su stariji, sve je veća frekvenca. Negde sa 14 - 15 godina, dolazi do probanja, prvih probanja i prvih kontakata sa alkoholom, i potom dolazi do diferencijacije, odnosno biraju se, je li, bira se frekvenca pijenja. Znači nije samo vikend u izlascima, nego nekad se desi i preko nedelje, odnosno na nekim rođendanima, da li 15, 16, 17, 18, ali većina konzumira, da bi oko treće godine srednje škole ta frekvenca bila najučestalija, znači negde sa 18 godina", kaže Dušan Vuković, specijalista medicinske psihologije.

"Mladi najčešće nisu dovoljno svesni rizika koji su povezani sa akutnim pijanstvom, a što se tiče hronične upotrebe alkohola, on nepovoljno utiče na kongitivne sposobnosti i na razvoj pamćenja, mišljenja i uopšte na razvoj centralnog nervnog sistema. A takođe, smatra se da oni mladi ljudi, koji pre 15. godine počnu da koriste alkohol, imaju otprilike sedam puta veće šanse da kasnije u životu boluju od alkoholizma", kaže  prof. Aleksandra Stojadinović, pedijatar, upravnica Klinike za pedijatriju, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U prevenciji alkoholizma i zloupotrebi alkohola, uloga roditelja se prvenstveno ogleda u kontroli i nadzoru maloletnika, navode stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.