Srbiju nema ko da brani na putu za Afriku

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiju nema ko da brani na putu za Afriku

Novi tandem golmana u ekipi „orlova" i let Kahrimana u prazno, kažnjen izjednačujućim golom Makedonaca, aktuelizuje staro pitanje - postoji li u reprezentaciji Srbije problem golmana? Tandem Stojković - Avramov, koji je čuvao mrežu u prethodnim kvalifikacijama, ostao je bez pozivnice na prvom okupljanju izabranika Miroslava Đukića, a smenili su ga Radiša Ilić (30) i mladi Damir Kahriman (23).

I posle otvaranja sezone u Skoplju, ostala je dilema da li je selektorov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbor pravi, ili lutanje oko „jedinice" ukazuje na to da naš fudbal nema golmane na nivou igrača u polju.

Dragan Pantelić, 19 puta čuvar mreže Jugoslavije (1979-1984), smatra da se sa golmanima ne radi stručno i da se zato plaćaju skupi cehovi:

- Specifičan rad sa golmanima zanemaren je od njihovih prvih koraka. Dok treneri vežbaju sa igračima, oni stoje sa strane i gledaju. U većim klubovima imaju stručnjake za taj posao, ali u manjim sredinama nemaju, bar ne na željenom nivou.

Popularni Nišlija, danas trener-instruktor Istočnog regiona, ukazuje na još jedan razlog oseke čuvara mreže:

- U moje vreme svi smo kao klinci radili gimnastiku i osnovne elemente gipkosti - na ulici, na poljančetu, kod dede na selu... Danas dečaci dođu u klub da treniraju bez ikakvog prethodnog rada ili predznanja. Sve je urbanizovano. Umesto da se igraju, oni sede za kompjuterom i dolaze na stadion da uče fizičku azbuku!

Da li su golmanski treninzi, odnosno rekviziti za specifičan rad, luksuz za klubove?

- Nije to uopšte skupo, ali se tome ne poklanja pažnja. Najskuplje su posledice - to što Srbija nema vrhunskog reprezentativca na toj poziciji u vreme kad svi želimo plasman u Južnu Afriku. U bivšoj Jugoslaviji u ligi bilo je 36 dobrih golmana - po dvojica u svakom klubu, jer se radilo. Kao instruktor pokušavam nešto da promenim, da stavim akcenat vežbi na ono što im nedostaje. Oni hoće da rade, ali se feleri u obuci vide na utakmicama. Dva-tri kampa godišnje po desetak dana nedovoljna su za pomak. Osuđeni smo da godinama čekamo da se pojavi neki ekstratalenat da bismo rešili taj problem!

U fudbalskim analima Pantelić je upamćen po golu koji je iz svog šesnaesterca dao čuvenom kolegi Mariću, a uspešno je šutirao i penale - dva puta je bio strelac u reprezentaciji!

- Golman mora da oseća igru i da na tome posebno radi. Danas primaju golove iz peterca. U moje vreme takvi više ne bi stali na gol! Rešenje je u pojačanom radu instruktora u FSS, u okupljanju specijalista, jer je reč o najosetljivijem mestu u timu.

Da li su Ilić i Kahriman, ili njihovi prethodnici, pravo rešenje za reprezentaciju?

- Nije u pitanju Đukićev izbor - oni su na sceni, nemamo druge! Drugo je pitanje da li taj deo ekipe zadovoljava naše ambicije u trci za odlazak na Svetsko prvenstvo - zaključuje Pantelić.

Selektor mlade reprezentacije Slobodan Krčmarević, iz čije je ekipe Kahriman uskočio u Đukićevu, tvrdi da je kriza golmana evidentna.

- U generaciji koju vodim, u proseku '86. godište, nemam golmana na koga bih mogao sto posto da se oslonim! Od onih koje pozivam niko ne brani u našoj Superligi, neki nisu čak ni rezerve. Evo, OFK Beograd je pustio Šaranova u Pljevlja samo da bi branio - kaže Krčmarević.

Ni aktuelni i potencijalni reprezentativci nisu standardni u svojim klubovima.

- Ilić brani, ali on je izuzetak. Ne znam kakav je Kahrimanov status u Konjasporu... Stojković koji je branio u prethodnom ciklusu, kod Klementea, ne brani u Sportingu. Oseka golmana je očigledna, ali ne mogu da nađem logično objašnjenje za to.

U svoje vreme svaki naš prvoligaš imao je sjajne golmane, selektori su mogli da biraju...

- Nije ni tada bilo mnogo trenera specijalista za golmane, a bilo je kvaliteta, i to vrhunskog! Zašto - to je za ozbiljnu analizu. Naši veći klubovi imaju stručnjake za ovaj posao. Taj trend pokušavaju da prate i slabiji, ali nema pravih golmana! Bio sam u inostranim klubovima i video da rad sa golmanima ima jednak tretman kao i rad sa ostalima. Ipak, nisam kompetentan da odgovorim na ovo pitanje, jer se bavim igračima - iskren je Krčmarević, koji u radu sa nadama „orlova" koristi usluge trenera golmana Nenada Lukića.

Da li je problem u selektiranju golmana za A tim?

- Ne bih se bavio time da li je neko „preskočen", to je posao selektora Miroslava Đukića. Znam samo da povremeno i te kako osećamo problem sa golmanima u reprezentaciji - nedvosmislen je Krčmarević.

Ilija Petković: Kad odabereš, ne menjaj

Priča o novom golmanskom tandemu na golu Srbije nije otkravila bivšeg selektora Iliju Petkovića, rešenog da nijednom rečju ne komentariše događaje u reprezentaciji. Ipak, i usputne opaske iskusnog stručnjaka otkrivaju njegov stručni stav.

- Ne bavim se time da li postoji kriza golmana, ima pozvanih u reprezentaciji za to pitanje - kaže Petković. - Bitno je pronaći pravog i onda se to pitanje neće postavljati.

Vi ste forsirali Dragoslava Jevrića i niste ga menjali?

- Imao sam jednog, ali vrednog! Kad odabereš pravog, onda moraš da veruješ u njega i da ga forsiraš, u tome je stvar. Treba mnogo da izgreši, pa da ga promenim. Ne volim da „šaram", ni sa golmanima ni sa igračima u polju.

Ljupko Petrović: Žilića staviti ispred mreže

Trofejni trener Ljupko Petrović tvrdi da Srbija nema ozbiljan problem sa golmanima, pod uslovom da stručni štab prati sve koji bi svojim kvalitetom mogli da pomognu državnom timu.

- Ima naših golmana u klubovima širom Evrope, da nisu dobri, ne bi tamo branili. Treba ih prepoznati, proveriti i priključiti reprezentaciji - kaže Petrović.

Imate li konkretan predlog?

- Đukić bi morao da razmisli o Draganu Žiliću, koji brani u Rijeci! U Hrvatskoj je proglašen za najboljeg golmana, a lično sam se uverio u njegovu vrednost dok sam radio u Bugarskoj. Moj Liteks je u Kupu UEFA jedva izbacio Riječane (1:0, 1:2), ali da je bilo ko bio na njihovom golu, pretrpeli bi katastrofu! Mesto mu je u reprezentaciji Srbije, to javno kažem.

Kako ocenjujete Ilića i Kahrimana?

- Daleko od toga da ih ne cenim, Ilić je iskusan, a Kahriman veoma talentovan - nedostaje mu samo iskustvo. I Vladimir Stojković je dobro rešenje, problem je samo što trenutno ne brani. Sve u svemu, krize nema, važno je samo odabrati najbolje!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.