Srbija u finalu EP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u finalu EP

KATOVICE - Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva pobedivši Sloveniju rezultatom 96:92 (11:19, 24:26, 21:12, 23:22, produžetak 17:13).

Igrač utakmice i najefikasniji u timu Srbije bio je Miloš Teodosić sa 32 poena, a po 18 su postigli Kosta Perović i Nenad Krstić. Erazem Lorbek postigao je 25 poena za Sloveniju.

Reprezentacija Srbije je gubila tokom većeg dela meča, ali je u poslednjoj četvrtini napravila preokret, a u produžetku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je počela da pogađa trojke i pobedila.

"Orlovi" su imali početno vođstvo od 4:0, a Teodosić je poenima, asistencijom i ukradenom loptom najavio da će odigrati svoj najbolji meč na šampionatu. Posle 6:2 Srbije, Slovenija je napravila seriju od 13:0 i povela sa 15:6, i držala je vođstvo do poslednje četvrtine.

Veliki problem Srbiji zadavao je Lorbek, za koga odbrana jednostavno nije imala rešenja. Slovenija je pred kraj prvog poluvremena povela sa 11 poena razlike, 32:21, a napad "orlova" nije mogao da probije čeličnu odbranu rivala.

Preokret i borba u drugom poluvremenu

Srbija je uspela da priđe na osam poena zaostatka do kraja prvog poluvremena, ali je Slovenija uspela da održava prednost, pre svega poenima Lorbeka i Nahbara.

Sredinom treće četvrtine Srbija je počela da pogađa trojke, koje je do tada šutirala 1/14, a do kraja te deonice, uz dobru odbranu prišla je na poen zaostatka.

Preokret je nastao početkom poslednje četvrtine, kada je Teodosić trojkom doneo Srbiji prvu prednost posle skoro pola sata igre.

Tada je nastala velika borba na terenu, a Slovence je poraza spasao 35-godišnji Goran Jagodnik, koji je u završnici postigao osam poena i sa Domenom Lorbekom, koji je postigao još jednu trojku, doneo svom timu prednost od šest poena, 72:78.

Teodosić je tada iskoristio sva tri penala, a posle toga je Primož Brezec dobio nesportsku grešku, iz koje je Srbija iskoristila samo jedan poen za 76:78. Jaka Lakovič je potom iskoristio samo jedan penal, a Teodosić još jednom trojkom izborio produžetak.

Produžetak

U dodatnih pet minuta do tada neprimetni Uroš Tripković postigao

Građani na ulicama slave uspeh košarkaša

Građani Beograda izašli su večeras na centralne gradske ulice i Trg Republike da proslave plasman košarkaške reprezentacije Srbije u finale Evropskog prvenstva. Građani u centar grada dolaze automobilima i motorima, i uz sirene, zastave i navijačke povike proslavljaju veliki uspeh reprezentacije.

Na Trgu Republike okupilo se nekoliko desetina ljudi, a još ih dolazi.

Saobraćaj u centru grada se odvija normalno, a okupljanje građana prati nekoliko policajaca.

Slavlje i u Valjevu

Građani Valjeva izašli su večeras na ulice da proslave plasman košarkaša u finale Evropskog prvenstva, a slavi se i po kafićima.

Poseban razlog za slavlje Valjevcima dala je odlična igra njihovog sugrađanina Miloša Teodosića.

Na valjevskim ulicama su automobili sa zastavama Srbije, kafići i kafane su puni, a u najvećem gradskom naselju, Kolubara 2, čuli su se i pucnji iz pištolja.

je trojku, a Krstić je iskoristio dva napada za velikih sedam poena prednosti - 86:79. Srbija je, međutim, dozvolila protivniku da se vrati u meč penalima, tako da su Slovenci za nešto više od minuta prišli na 86:84. Tada je Teodosić postigao trojku, a Slovenija je uzvratila sa dva poena Domena Lorbeka i dva penala Nahbara i prišla samo na poen zaostatka.

Teodosić je tada ponovo postigao trojku, Lakovič je uzvratio, a onda je plejmejker Srbije iskoristio oba penala u poslednjim sekundama za tri poena prednosti, 94:91.

"Orlovi" su napravili brz faul, a Udrih je promašio drugo bacanje, ali Slovenci nisu uspeli da dođu do lopte, koju je uhvatio Veličković. Krilni centar Srbije je fauliran i iskoristio je oba bacanja za konačnih 96:92.

Osim "srca u junaka", koje je večeras bez sumnje presudilo, na strani srpskog državnog tima bio je i odnos skokova (39:35), kao i manji broj izgubljenih lopti (9:13). Izuzetno važan bio je kolektivni pristup igri u napadu, koji se manifestovao kroz veliki broj asistencija -18.

U drugom polufinalu Španija je pobedila Grčku 82:64.

Finale se igra sutra od 21:15.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.