Srbija drugi trgovinski partner Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2017, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija drugi trgovinski partner Makedonije

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azevski izjavio je danas da je Srbija drugi trgovinski partner Makedonije i da dve zemlje imaju kompatibilne ekonomije.

On je Tanjugu u Skoplju nakon obeležavanja 95 godina postojanja Makedonske privredne komore kazao da je prošle godine ekonomska saradnja Makedonije i Srbije bila za 10 odsto veća u odnosu na prethodni period.

"Saradnja sa Srbijom je naš prioritet i vodimo računa da sa Srbijom uvek imamo perfektne ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnose", kazao je Azevski.

Prema njegovim rečima, sporadično se u određenim periodima javljaju problemi u poslovanju oko carina i carinskih barijera, ali se pokušava da se sve to amortizuje.

"Formirali smo i Makedonsko-srpski poslovni savet koji će raditi na konkretnim problemima i rešavati ih, a sve u cilju da se poveća naša ekonomska saradnja koja je prošle godine porasla za 10 odsto", rekao je on.

Na jučerašnjem poslovnom forumu Srbija-Makedonija zvanično je konstituisan Makedonsko-srpski poslovni savet i za kopredsedavajućeg sa strane Srbije je izabran predsednik prehrambene industrije Jumis Mile Kocić, a sa makedonske strane predsednik Alkaloida Živko Mukaetov.

Mukaetov je Tanjugu danas kazao da je najvažnije da se uprosti protok robe između dve zemlje i da se nađe formula da se poveća obim saradnje i trgovine dve zemlje.

On je naglasio da će taj savet raditi na povećanju saradnje dve zemlje i pokušati da harmonizira određene zakone kako bi se olakšali protok robe i plasman proizvoda obe države.

"Tu je i mogućnost zajedničkog nastupa na treća tržišta i tu treba da nađemo sinergiju između predstavnika biznis zajednica obe države da bi mogli ići dalje", kazao je Mukaetov.

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti prednost postojanja Sporazuma sa Rusijom koji ima Srbija, ali i makedonsku stratešku prednost u relacijama sa nekim državama kako bi se izašlo na treća tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Srbija drugi trgovinski partner Makedonije"

Izvor: B92, 18.Feb.2017, 14:05

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azevski izjavio je da je Srbija drugi trgovinski partner Makedonije i da dve zemlje imaju kompatibilne ekonomije..On je Tanjugu u Skoplju nakon obeležavanja 95 godina postojanja Makedonske privredne komore kazao da je prošle godine ekonomska saradnja Makedonije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.