Srbija - Damska, pobeda koja donosi mir!

Izvor: RTS, 14.Nov.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - Damska, pobeda koja donosi mir!

Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se na prekretnici u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, protiv Danske neophodna joj je pobeda. Utakmica počinje u 20.45 pred praznim tribinama stadiona Partizana, a možete je pratiti u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a.

Nisu potrebne birane reči da bi se najavila utakmica sa Danskom u kvalifikacijama za Evro 2016. Pobeda. Ona donosi mir.

Mada se to kod gostiju nije mnogo primetilo ipak oni su takođe pod velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pritiskom i netipično za njihov Savez i reprezentaciju upali su u lošu priču i negativne vibracije, pre svega sopstvenom krivicom.

Meč je specifičan i jer se igra bez publike. Ali dok je to novost za goste, mnogi srpski fubaleri su već igrali pred praznim tribinama.

Zbog onih koje je Matić nazvao onako kako je nazvao, i zbog drugih koji im to dopuštaju.

SASTAV, SRBIJA:

Selektor reprezentacije Srbije Dik Advokat nije mnogo menjao u poređenju sa prethodnom utakmicom ali postoji bojazan da neće mnogo menjati ni u startnih 11 za večerašnji meč.

Tu pre svega mislim na Danka Lazovića za kojeg očekujem da će biti najistureniji igrač. Nema spora da je on lukav i spretan ali zbog stila igre koji imaju protivnici, zbog toga što nije fizički najspremniji, njemu više odgovara da igra u postavci sa dva napadača, kao u Partizanu gde mu je partner Petar Škuletić.

Advokat je mislio da nema potrebe da poziva najboljeg strelca lige za ovaj meč a kako igra u formaciji 4-2-3-1 onda je jasno da bi Lazović trebalo da bude najbliži golu protivnika bez neke veće pomoći.

Nevolja može da se pojavi na još dva mesta. Mesto jednog od dva zadnja vezna, gde pore Nemanje Matića ekipa ima mogućnost da se osloni na nekoliko fudbalera. Nemanja Gudelj nije toliko brz na lopti kao što se pretpostavljalo i zato je u nekoliko utakmica viđeno da preko njega akcije sporije idu unapred.

Očekuje se da će na toj poziciji biti Zdravko Kuzmanović. Samim tim, mesto Filipa Đuričića, za koga pretpostavljam da će igrati na poziciji „desetke" će biti ugroženo jer ako Kuc ne bude vodio računa o odbrani Đuričić će morati da se troši trčeći za protivnicima.

Druga, ako tako mogu da je nazovem kritična tačka, biće levi bek. Daleko od toga da Duško Tošić to ne može dobro da odigra. Ali ako se nešto njemu desi Advokat nema pravo rešenje za tu poziciju. Ne samo da više nema levih bekova, već ni Duško Tošić u klubu ne igra levog beka.

Očekuje se da će Milan Biševac biti u ekipi na poziciji centralnog beka.

PROTIVNIK:

Danska je propustila Svetsko prvenstvo u Brazilu ali je bila i na EP 2012. i na SP 2010. Dobar tim, solidan tim ali večeras bez dvojice jako bitnih: centralnog beka Daniela Agera i napadača Lasea Šenea.

Imaju četiri boda iz tri utakmice i brigu da ako večeras izgube mogu da zaostanu previše. Osim toga, njihova boljka je i nezadovoljstvo i nekih igrača, i selektora i Saveza. I to je manje, više krug nezadovoljstva. Savez je najavio mogućnost da Morten Olsen posle 14 godina dobije otkaz ako večeras izgubi. Olsen je uznemiren javnim kritikama generalnog sekretara Saveza a nezadovoljan je i verovatno najtalentovaniji igrač ekipe Kristijan Erisken jer ga je selektor - javno kritikovao za slabe igre.

Ali to ne znači da on neće biti jedan od štihova u danskoj reprezentaciji večeras. Pored njega to su još: Kasper Šmajhel, sin nekadašnjeg golmana Danske i Mančester junajteda Pitera Šmahela, Sajmon Kjar je jedan od talentovanijih centralnih bekova u Evropi, Pjer Hjoberg sjajni tinejdžer minhenskog Bajerna, fudbaler filmskog imena i atletskih sposobnosti Mihael Kron Deli i skandal majstor Lars Bendtner.

Na tri meča u kvalifikacijama do sada su dobili Jermeniju, igrali nerešeno u Albaniji i poraženi kod kuće od Portugala.

Ne dešava se često da odigraju utakmicu bez primljenog gola, jednako je retko da ga ne daju.

STIL I TAKTIKA:

Srbija će verovatno igrati 4-2-3-1 ali sa Dušanom Tadićem, najkreativnijim igračem na levoj strani. Đuričić će pokušati da napravi sličan posao iza najisturenijeg fudbalera.

Balans ekipi bi mogli da daju Matić i Kuzmanović ali samo ako svojevremeno veliko obećanje srpskog fudbala a sada igrač Intera uspe da igra brže unapred i da koji put odapne ka golu protivnika onako kako je to nekada radio protiv Belgije i Rumunije.

Biće interesantno ko će imati veći posed lopte jer je Danska imala veći posed lopte od rivala u prošlih šest utakmica uključujući i mečeve na strani i susret sa Portugalom.

Prekid je jako bitan. Ne sme se dozvoliti Eriksenu da šutira slobodan udarac oko kaznenog prostora a Danska je jedna od malobrojnih ekipa koja Srbiji može da parira po visini pa će centaršutevi biti vrlo opasni (pogotovo iz prekida).

Prepostavlja se da će Danska igrati u istoj formaciji. Oni vole da napadaju preko krila ali ključ je zaustaviti Eriksena i Hjoberga. Jer tada nema spone između ostatka ekipe i Kron Delija i Bendtnera.

Na ovoj utakmici neće biti mnogo golova.

OČEKIVANI SASTAVI:

Srbija: Stojković- D. Tošić, S. Mitrović, Biševac, Ivanović-Matić, Kuzmanović-Tadić, Đuričić, Z.Tošić-Lazović

Danska: Šmajhel-Boilesen, Bjeland, Kjar, Ankersen- Hojbjerg, Kvist- J. Poulsen, Eriksen, Kron Deli-Bendtner.

FORMA:

Srbija je bez pobede na četiri (kompletne) utakmice a ima samo jedan poraz u deset mečeva. Problem je i to što se prima bar jedan gol na utakmici i ne daje više od jednog po meču.

Danska je krenula pobedom u kvalifikacijama, remizirala pa izgubila.

BILANS:

Srbija i Danska nisu igrale utakmicu.

PROGNOZA:

Srbija- Danska 1:0
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.