Izvor: Blic, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportom i kulturom za podršku javnosti

Gradski odbor Udruženja invalida juče je povodom Međunarodnog dana invalida organizovao kulturno-sportsku manifestaciju „Zajedno smo jači", u cilju pružanja podrške osobama sa invaliditetom i skretanja pažnje društva na njihove potrebe.



- Prvi put organizujemo ovakvu manifestaciju, na kojoj učestvuju svi invalidi. Istovremeno, podelili smo novčane bonove najugroženijim članovima svih udruženja pri gradskom odboru - navodi Radomir Radanović, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << GO.

Inače, Odbor čini osam organizacija, među kojima su udruženja slepih, distrofičara, paraplegičara, gluvih i nagluvih, amputiraca, civilnih žrtava rata, Savez invalida i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

U kulturnom programu manifestacije učestvovala su deca Zavoda za rehabilitaciju „Miroslav Zotović", članovi organizacije „Udas", pesnik iz Udruženja paraplegičara i tri člana organizacije slepih. Odigrana je utakmica u golbalu, a ekipe invalida odmerile su snage i u košarci.

U bioskopu „Palas" promovisan je film Saveza slepih RS, koji govori o slepim i slabovidim, njihovim mogućnostima u zapošljavanju, sportskim aktivnostima, kao i o kulturnoj i bibliotekarskoj delatnosti Saveza slepih.

- Imamo odličnu saradnju sa ovim organizacijama, a rešili smo i niz problema, kao što je uklanjanje arhitektonskih barijera i izgradnja Doma invalidnih lica - istakao je gradonačelnik Dragoljub Davidović i dodao da se privodi kraju izgradnja lifta za invalide u gradskoj upravi, a i da bi uskoro trebalo da bude završeno opremanje Doma za invalide, koji će dobiti novu Brajevu štampariju iz Švedske.

„Udas" poklonio kolica

Organizacija amputiraca „Udas" juče je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS poklonila 40 invalidskih kolica, koja su ručno sklapana u okviru projekta „Umrežavanje radi mobilnosti". Kolica će Ministarstvo dodeliti zdravstvenim ustanovama i pojedincima u celoj RS. Projekt je finansijski pomogao USAID, sa 59.000 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.