Španović: Nikad nisam osećala da nisam dovoljno dobra

Izvor: N1 televizija, 16.Dec.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španović: Nikad nisam osećala da nisam dovoljno dobra

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović otkrila je da veliki rivali ne opterećuju jer uvek najviša očekivanja ima od sebe.

Srpska skakačica udalj bila je toliko motivisana da nadoknadi zaostatak od jednog centimetra na prvom međunarodnom takmičenju u Marakešu 2005. godine da je postavila treći najbolji rezultat svih vremena u svojoj starosnoj grupi na narednom mitingu. Bilo joj je tada 15 godina.

"Niko ne zna bolje od tebe da li si dobar ili ne. Ako nisi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zadovoljan rezultatom vratiš se na stazu i radiš više. Devojčica koja je pobedila je tada skočila 6.40 ili 6.41. Sećam se da sam bila toliko razočarana i ljuta da sam dve nedelje kasnije skočila 6.43. Bilo je to prvo takmičenje na kome sam shvatila da me veliki rivali ne opterećuju jer sama imam najviša očekivanja od sebe", otkrila je Španovićeva i dodala:

"Mislim da je važno da deca imaju prilike da se takmiče na velikoj seceni jer što pre vide kako to izgleda biće im lakše da prihvate da moraju da rade, da se posvete, ako žele da budu dobri i kao seniori."

Od tada pa do danas, u periodu od 12 godina, Španovićeva je osvojila devet medalja u seniorskoj konkureniciji, uključujući i bronzu na Olimpijskim igrama 2016.

"Imate pravo na loš dan i u redu je da ne budete motivisane. Ali nikada nisam osećala da nisam dovoljno dobra. Jednostavno sam nastavljala da radim i čekala narednu priliku", istakla je Ivana, koja je na Evropskom prvenstvu u dvorani, koje se ove godine održalo u Beogradu, uskočila treći najbolji rezultat svih vremena u zatvorenom - 7.24.

Dva puta je Španovićeva osvajala bronzu na Svetskim prvenstvima, a ovog leta u Londonu joj je izmaklo zlato jer je otkačeni broj ostavio trag ranije. Srpska atletičarka takmičenje je potom završila na četvrtom mestu.

Ipak, osvojila je titulu u Dijamantskoj ligi i sezonu će završiti kao najbolja na svetu na rang listi.

S obzirom da se Srbija često hvali da je zemlja sporta, Ivana je otkrila i koliko joj znači podrška ostalih srpskih sportista.

"Dobar sam prijatelj sa Novakom. Srbija je stvarni mala zemlja i to zemlja sporta. Trudimo se da podržavamo jedni druge jer je teško biti na vrhu. Osećate se dobro kada neko sa vama deli pozitivnu energiju i podržava vas. Pogotovo ako je reč o sportisi koji je dobar koliko i vi."

Na pitanje šta radi kada se ne priprema za takmičenja, odgovorila je:

"Mnogo vremena provodim Fitens centru "She"  jer mlade žene dolaze. Pričamo o poslu, posvećenosti, hrani, opuštanju... Svemu što ih zanima", otkrila je Ivana, pa potom nastavila:

"Imam i mali zoološki vrt kod kuće jer imam mnogo pasa, mačaka, zečeva... Kućni ljubimci su mi hobi jer ih baš volim. Čitam, fotografišem prirodu jer živim u lepom delu Novog Sada, pored reke, i pogled je prelep."

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.