Španci ne leže Zvezdi ove sezone – Real produbio probleme

Izvor: B92, 20.Dec.2023, 09:11

Španci ne leže Zvezdi ove sezone – Real produbio probleme

Zvezdi ove sezone definitivno ne leže španske ekipe, posle Barselone, Valensije i Baskonije do trijumfa nad crveno-belima je došao i Real Madrid.

Izabranici Ćusa Matea su došli do ubedljive pobede u “Beogradskoj areni” savladavši četu Janisa Sferopulosa rezultatom 72:58.

Nije bilo za očekivati da će Zvezda da savlada prvoplasirani Real, koji je u ovaj meč ušao kao favorit, ali postojala je nada, da će crveno-beli na krilima navijača uspeti da sruše šampiona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope.

Ipak, realnost je bila mnogo drugačija ovoga puta, iako su crveno-beli ranijih sezona uspevali da uzmu skalp jednoj od najjačih ekipa deceniju i više.

Pred sam start meča, većina je primetila da u timu nema Šabaza Nejpira, iako su mnogi očekivali da Amerikanac bude u sastavu, jer se dugo očekuje da "proradi"; a velike utakmice i rival poput Reala bi možda mogao da ga "probudi".

Ipak, na semaforu je došlo do izmene i Šabaza nije bilo u sastavu.

Kasnije je došla vest, tačnije trener crvemo-belih Janis Sferopulos je izjavio da je na jutrašnjem treningu Amerikanac najavio da pregovara sa novim timom i da bi želeo da bude van ekipe, kako se ne bi povredio i tako ugrozio transfer.

Deluje da Nejpir želi da napusti brod, koji trenutno nema pravi kurs i ide u pogrešnom smeru.

Porazi se nižu i sve je manje šansi za plej-in, a o poziciji od 1 do 6 da ne govorimo.

Crveno-beli su pretrpeli 10. poraz ove sezone i uz pet pobeda se nalaze tek na 16. mestu Evrolige.

Trenutno su lošije pozicionirani samo Alba Berlin i Asvel.

Zvezda je dobro otvorila meč, odmah na startu napravila seriju i povela 11:3. Delovalo je da tada crveno-beli mogu da naprave dvocifrenu razliku, ali vrlo brzo se secnario promenio.

Real je zaigrao odbranu, a potom 11:2 serijom došao do vođstva (16:18). Ipak, crveno-belo su uspeli da održe egal i prvu četvrtinu završe nerešeno - 20:20.

Držala se Zvezda do polovine druge deonice, al onda je usledila nova serija Madriđana, koji su “iskažnjavali” promašaje crveno-belih i na poluvremenu došli do dvocifrene prednosti.

Dobili su i treću četvrtinu (16:11) i tako u poslednji period ušlo sa velikih +16 (45:61)

Zvezda je za dve četvrtine dala pet poena više nego u prvoj deonici.

Iako su crveno-beli mogli da dođu do jednocifrenog zaostatka u poslednjem kvartalu, s obzirom sa dobrom odbranom zaustavili Real na skoro četiri minuta bez poena. Loša selekcija šuteva, veliki broj promašaja, na strani domaće ekipe nikako nije bio od koristi.

Sve što je bilo dobro odrađeno u odbrani, nije moglo da se “naplati” u napadu.

Tako da umesto borbe, poslednja četvrtina je bila samo formalnost. Jeste je Zvezda dobila 13:11, ali je bila beznačajna.

Zvezda je imala skok više od Reala, ekipe koja je po svim parametrima jedna od najboljih u tom segmentu (36-35), takođe treba da obraduje i 6 ofanzivnih skokova više (12-6).

Sa druge strane Real je zabeležio 7 asistencija više (15-22), kao i četiri ukradene lopte (8-12).

Iako nije tako delovalo, Madriđani su imali dve izgubljene lopte više od Zvezde, ali to nije mnogo uticalo na igru (15-17).

Ipak, kada su u pitanju procenti šuta, oni su itekako bili na strani Reala.

Uspešnost za dva poena je bila izuzetno visoka 17/23 (74%), dok Zvezda nije iskoristila veliki broj zicera i zbog toga je završila meč sa 15/37 (41%).

Crveno-bele nije hteo ni šut za tri poena, pošto su iz 24 pokušaja ubacili svega pet trojki (21%), dok je Real imao ne tako dobrih, ali boljih 31%, odnosno 11 od 36.

Najbolji u redovima Real Madrida bio je Mario Hezonja, koji je pogađao iz raznih pozicija, da bi na kraju završio meč sa dabl-dabl učinkom (17p, 10sk).

Pored njega, dvocifren je bio Vensan Poarije. Koliko god su crveno-beli uspeli da zaustave Valtera Tavaresa, Francuz je taj koji je napravio razliku. Lako je izlazio na kraju sa defanzivcima Zvezde, a pogotovo sa Majkom Tobijem, koji nije imao rešenja. Završio je utakmicu sa 14 poena.

Pored toga, veliki dobrinos je dao Eli Endija, koji je ove sezone na proseku od oko 3 poena. Prodiv Zvezde je odigrao odlično i duel završio sa 10 poena, tri skoka i dve asistencije.

Totalno je podbacio Džanan Musa, koji je upisao samo četiri poena uz šut iz igre 1/8. Sa druge strane, Fakundo Kampaco nije "zapinjao" protiv bivšeg tima, odigrao je 24 minuta, uputio tri šuta, od čega je jedan pogodio, a uz to je upisao četiri skoka i dve asistencije.

Kada smo kod crveno-belih, Zvezda je imala razpoloženog Miloša Teodosića, koji je meč završio sa 14 poena, dva skoka i pet asistencija.

Pored njega, solidno veče je imao Luka Mitrović, kao i Adam Hanga, koji je zablistao na startu, ali kasnije nije uspevao da pronađe adekvatna rešenja u napadu.

Mitrović je meč završio sa 14 poena (4/10 iz igre) sa četiri skoka, dok je Džoel Bolomboj više bio sa defazivni zadatkom.

Ostavio je deset skokova uz dva poena i delimično izlazio na kraj sa gorostasom Tavaresom.

Itekako je crveno-belima falio Nemanja Nedović, koji je na parketu proveo samo 17 minuta i za to vreme upisao samo četiri poena, a jedan je od najboljih poentera u redovima Zvezde. Iz igre je imao 1/7.

Zvezda ima sve manje prostora za greške, svaki sledeći poraz umanjuje šanse za doigravanje.

Crveno-belima je potreban niz od bar nekoliko pobeda kako bi prebrodila krizu i došla do pristojnog zaostatka za plej-in ekipama.

U ovom trenutku 10. poziciju drži Fenerbahče sa skorom 7-7 i utakmicom manje od crveno-belih.

Zvezdu do kraja prvog dela sezone očekuje duel sa Makabijem, koji je za dva dana u Beogradu, ali je ekipa iz Izraela domaćin u hali “Aleksandar Nikolić, a potom duel sa Panatinaikosom u Atini.

Posle kreće novi krug i duplo kolo sa Fenerbahčeom, 2. januara, kao i dva dana kasnije meč sa Partizanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.