Sokolovi na raskrsnici - statisti ili rezultat!?

Izvor: Mondo, 22.Nov.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sokolovi" na raskrsnici - statisti ili rezultat!?

Vremena za preispitivanje ima nakon loše Lige nacija koja Crnoj Gori nije donela ništa, ali da li i znanja u stručnom štabu i igračkom kadru za EURO 2020?

"Hrabri sokolovi" Ljubiše Tumbakovića su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine uglavnom izgledali hrabro, odvažno, staloženo, imali su ideju, ali nedostajalo je sportske sreće za odlazak u Rusiju.

Međutim, novo čedo UEFA - Liga nacija - nije donela ništa dobro za Crnu Goru. Takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje je osmišljeno da manjim reprezentacijama olakša put na revolucionarni EURO 2020, Tumbinim učenicima je bio samo korak nazad.

Jednostavno, praktično isti igrači su igrali kvalifikacije za SP i Ligu nacija, a opšti utisak je da je većina momaka, naročito mlađih, pokazala mnogo manje u Ligi nacija odigravši ispod bilo kog nivoa, stoji u analizi "Dnevnih novina".

"Razočaran sam, jer sve što se radilo prethodne dve godine srušilo se kao kula od karata. Videćemo šta će se desiti", najavio je 66-godišnji strateg "sokola" između redova da razmišlja o ostavci nakon očajne igre i poraza od Rumunije pod Goricom (1:0).

Potpuno razumljivo, jer je i sam Tumba očekivao da su reprezentativci iskusniji za jedan ciklus, da su shvatili njegov rad, da je napravljena harmonija... Da je vreme za korak napred, a ne unazad.

"Primarni cilj u novom mandatu je plasman na Evropsko prvenstvo 2020. Da ne verujem u to, ne bih se prihvatio nastavka saradnje", rekao je Tumbaković nakon što je 24. decembra produžio ugovor sa FSCG.

A Liga nacija - koliko god nekome bila nezanimljiva i nerazumljiva - stvarno je bio lakši put do šampionata Starog kontinenta. Da je Crna Gora osvojila prvo ili čak i drugo mesto u grupi C4, mogla se nadati velikom takmičenju. Ovako, ta mogućnost praktično ne postoji. Sve karte će morati da se bace na kvalifikacije za EURO 2020, koje počinju u martu (žreb je 2. decembra u Dablinu), a tamo Tumbakovićevu selekciju čekaju "aždaje", jer su smešteni u tek četvrti šešir.

Foto: MONDO/Gordana Bojanić

"Primarni cilj" iz prvog pokušaja nije ispunjen, a i iz drugog će biti teško doći do njega, pa je fudbalska reprezentacija na raskrsnici. Mora da se preispita. Naravno, ukoliko "sokolovi" žele rezultat, a ne samo da budu puki statisti.

Selektor Tumbaković je pod pritiskom da nađe rešenje kada u sastavu nema posebno Stefana Savića, ali i Stevana Jovetića i Nikole Vukčevića.

Liga nacija je svima otvorila oči da je Crna Gora bez "kičme tima" bezopasna. I mora još više da ubedi igrače da veruju sami u sebe, jer su protiv Rumunije i naročito protiv Srbije imali kompleks niže vrednosti. I najvažnije - mora da nauči da pobeđuje odlučujuće utakmice. To je trenerov posao. U suprotnom, predsednik FSCG Dejan Savićević bi mogao da razmisli o nekoj drugoj opciji.

Ali, nije sve do šefa stručnog štaba...

Jedan od samo četiri igrača u ligama petice - Adam Marušić - hitno mora da se zapita zašto je nakon sjajne prošlogodišnje sezone trenutno alternativa u Laciju. A pred ogledalo bi trebalo da stanu i Mirko Ivanić, Marko Janković i Nebojša Kosović, jer u njihovoj igri nema gladi za uspehom.

Ostali su bili na svom maksimumu. To je to što mogu.

Ivanić je od najskupljeg fudbalera u istoriji beloruskog fudbala sa 25 godina došao u situaciju da je rezerva u ekipi BATE, i da klub nema nameru da mu produži ugovor. Sa druge strane, tandem Partizana ne donosi prevagu ni u Superligi Srbije, ali ne zbog toga što nemaju kvalitet, nego zbog toga što izgledaju kao da nemaju ambiciju. Tako se ne postaje pravi igrač, već uvek ostaje prosečan.

A upravo se od pomenutog kvarteta očekivalo da povuku u nedostatku Savića, Jovetića, Vukčevića, Tomaševića, i u situaciji kada najkonstantniji Marko Vešović igra van svoje pozicije.

Vremena za preispitivanje ima, ali da li i znanja u stručnom štabu i igračkom kadru za EURO 2020?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.