Sjaj dolara i zlatnih zuba

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2012, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjaj dolara i zlatnih zuba

Samo jedan klub u kazahstanskoj ligi nema Srbina.

Da li ste znali da će u kazahstanskoj elitnoj ligi ove sezone igrati 28 srpskih fudbalera? Pored toga, treneri će biti Ljupko Petrović i Zoran Filipović, dok je selektor mlade reprezentacije već neko vreme Slobodan Krčmarević.

Jedan od "srpskih klubova" je i Žetisu. Miloš Mihajlov, Marko Đalović, Ivan Cvetković i Vule Trivunović igraju za klub iz Taldikurgana, dok je Goran Marić na probi. Petočlana srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kolonija ovog meseca boravila je u Beleku, na pripremama za novu sezonu.

"Ivan Cvetković, bivši igrač OFK Beograda i Javora, došao je u klub pre dve i po godine, ostavio dobar utisak i otvorio vrata ostalim Srbima... Samo jedan klub u njihovoj Premijer ligi nema našeg igrača", počeli su zajedničku priču Mihajlov i Đalović.

Kazahstan i njegovo stanovništvo su totalno "drugi svet".

"Svi imaju zlatne zube, to je tamo moderno... I obavezno nose bele čarape na crne cipele", uz osmehe je pričao srpski tandem iz Žetisua.

Još jednu zanimljivost naveli su Mihajlov i Đalović kada je u pitanju velika zemlja koja se prostire na dva kontinenta, Aziju i Evropu.

"Premijer Kazahstana plaća 12 miliona dolara godišnje Toniju Bleru, bivšem premijeru Velike Britanije, da ga savetuje".

Štoper Miloš Mihajlov (29) je iz Partizana otišao u tursku Konju, zatim preko Rumunije i Kine došao u Kazahstan pre godinu i po. Vezista Marko Đalović (25) je posle Vojvodine bio u češkoj Mladoj Boleslav, onda u ruskoj Baltici.

Gol Zvezdi za ceo život

Mihajlova su navijači Partizana zapamtili po golu koji je postigao na Zvezdinom stadionu i najavio trijumf crno-belih (4:2) u februaru 2007. godine.

"Nikada neću zaboraviti tu nedelju... Bio sam u svim medijima, mnogi su mi dolazili i kući da vide moju majku kojoj sam posvetio gol", priseća se iskusni defanzivac najlepših trenutaka u karijeri.

"Verujte mi da skoro svakog dana gledam snimak tog gola", završio je priču Miloš Mihajlov.

"Kazahstanci žele da u svemu kopiraju Ruse, pa i u fudbalu. Naravno, liga im je još daleko ispod tog nivoa, ali napreduje iz godine u godinu. Naš klub, koji je po rangu kao Javor ili Jagodina u Srbiji, ima budžet od oko sedam miliona dolara", kaže Đalović.

Žetisuu je u prošloj sezoni zamalo izmakla titula.

"Ostvarili smo istorijski uspeh. Do pretposlednjeg kola bili smo prvi, a onda smo izgubili od Šahtara, koji je na kraju osvojio titulu, a mi završili kao drugi", nadovezao se Mihajlov.

Uprkos tome, igrači Žetisua slavljeni su u Taldikurganu kao da su šampioni.

"Priređen nam je doček na aerodromu, dobili smo cveće, bacane su konfete".

Ipak, nema mnogo publike.

"Aktobe je najveći klub i na njegovom novom savremenom stadionu gleda nas i po desetak hiljada ljudi. Kod nas bude upola manje i to samo kada igramo derbi".

Naši u Kazahstanu

Treneri

Ljupko Petrović (Taraz)

Zoran Filipović (Atirau)

Slobodan Krčmarević (selektor U21)

Fudbaleri

Zoran Kostić (Aktobe)

Vladimir Vukajlović (Aktobe)

Darko Maletić (Aktobe)

Nenad Erić (Astana)

Dušan Petronijević (Astana)

Nemanja Milisavljević (Astana)

Bojan Trkulja (Atirau)

Vladimir Buač (Atirau)

Nikola Komazec (Atirau)

Nikola Milanković (Atirau)

Predrag Govedarica (Irišta Pavlodar)

Zlatko Zečević (Kaisar Kizilorda)

Milan Nikolić (Kaisar Kizilorda)

Marko Milovanović (Okžetpes Kokšetau)

Aleksadar Tajković (Okžetpes Kokšetau)

Vladimir Đilas (Ordabasi Šimkent)

Filip Arsenijević (Šakter Karagandi)

Miloš Adamović (Sunkar Kaskelen)

Goran Cvetković (Sunkar Kaskelen)

Ersin Mehmedović (Taraz)

Nebojša Prtenjak (Taraz)

Miroslav Lečić (Taraz)

Ivan Perić (Taraz)

Nenad Šljivić (Tobol Kostanai)

Miloš Mihajlov (Žetisu Taldikorgan)

Ivan Cvetković (Žetisu Taldikorgan)

Marko Đalović (Žetisu Taldikorgan)

Vule Trivunović (Žetisu Taldikorgan)

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.