Sindikat: Bez rešenja za probleme u prosveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Bez rešenja za probleme u prosveti

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je da na današnjem sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata prosvete i predstavnika Vlade Srbije nije ponuđeno ni jedno konkretno rešenje za probleme u obrazovanju.

Kako je saopšteno, predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije Ranko Hrnjaz izrazio je razočarenje zbog nesprovođenja potpisanog Sporazuma o uslovima završetka prošlogodišnjeg štrajka.

"Ono na šta smo podsetili predstavnike Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jeste da je tim Sporazumom bila definisana i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koja se nije ni našla u skupštinskoj proceduri. Posledice toga jesu nemogućnost pune primene Posebnog kolektivnog ugovora", navodi se u saopštenju.

"Najavljen Zakon o platama u javnom sektoru, po rečima predstavnika vlasti, nikome ne treba da umanji zaradu pa je iz toga jasno da je nikome neće ni uvećati. Čemu onda takav zakon i služi? Za punu primenu takvog zakona (kako je definisano Sporazumom) potrebna je politička volja a nje očigledno nema i pravo je pitanje o čemu mi možemo uopšte onda pregovarati?", saopštio je SRPS.

Kako se dodaje, SRPS pristaje na aneksiranje svih tačaka Sporazuma tako da se jedino datumi mogu menjati, ali u razumnim rokovima.

"Sve ostalo je neprihvatljivo. Za taj Sporazum su se izborili prosvetni radnici štrajkom i niko nema pravo da odstupi od bilo koje njegove tačke. Nadamo se da će i drugi sindikati biti saglasni sa ovim stavom SRPS", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku prisustvovali su Ranko Hrnjaz (SRPS), Tomislav Živanović (GSPRS Nezavisnost), Branislav Pavlović (SOS) i Jasna Janković (USPRS), premijer Aleksandar Vučić i ministri Kori Udovički, Dušan Vujović i Srđan Verbić sa saradnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.