Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestoro mališana iz Alibunara biće zbrinuto

Šestoro mališana iz Alibunara biće zbrinuto

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić posetio je danas Centar za socijalni rad Alibunar, a zatim i šestoro dece koja žive sama u Novom Kozjaku u ovoj opštini, kako bi obezbedio njihovo hitno zbrinjavanje. Pokrenut je vanredni inspekcijski nadzor, jer o čitavoj situaciji sekretarijat nije bio obavešten od nadležnog Centra za socijalni rad. Opština je, s druge strane, prethodnih meseci pomagala mališane obezbeđivanjem različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << paketa pomoći, redovnim obilascima predstavnika nadležnih institucija i drugim raspoloživim sredstvima, kao i kroz uslugu porodičnog saradnika.

Prema preliminarnim rezulatima nakon obavljenog stručnog i inspekcijskog nadzora u Centru za socijalni rad Alibunar, utvrđeno je da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra po više osnova.

Konstatovano je, takođe, da od 20. januara, kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar, ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga utvrđeni propusti u radu Centra i pogrešne procene u radu sa porodicom.

Naložene su hitne mere zbrinjavanja dece i utvrđivanje novih mera podrške porodici. Zaštita prava i interesa dece obaviće se putem starateljstva, a u najboljem interesu dece i u skladu sa zakonom.

Pokrajinski sekretarijat će nastaviti da prati rad sa ovom porodicom, a nakon završenog nadzora će sačiniti izveštaj sa predloženim merama.

Nakon posete Centru za socijalni rad, Vuletić je obišao kuću u kojoj živi šestoro maloletnika.

Priča o šestoro dece, koja već osam meseci, otkad ih je majka napustila dok je otac na odsluženju zatvorske kazne, žive potpuno sama, dotakla je i najhladnija srca.

Za sudbinu 16-ogodišnje Magdalene i 15-ogodišnjeg Stevana, koji brinu o 11-ogodišnjoj Slavici, 9-ogodišnjoj Tanji i trogodišnjim bliznakinjama Sari i Lari, zainteresovala se cela Srbija, i mnogi predlažu smeštanje u hraniteljsku porodicu.

"Ne dolazi u obzir, nikako!", kaže Stevan. "Ne želim da moje sestre i ja budemo – neko ovde, neko tamo, da budemo razdvojeni", poručuje odlučno ovaj petnaestogodišnjak.

Nakon emitovanja njihove priče na javnom medijskom servisu, u analizu i rešavanje slučaja uključili su se republički i pokrajinski organi, i hitno je pokrenut vanredni inspekcijski nadzor. Posle obilaska Centra za socijalni rad u Alibunaru, decu je posetio i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

"Ono što mogu već sada reći, i što su inspektori do sada uočili, jeste da postoje propusti sistema, da postoji propust, ne samo u Centru za socijalni rad, već sveobuhvatno u sistemu ove zajednice. Možemo da kažemo da je zajednica do sad pomagala ovoj porodici, ali, ponavljam, propusti koji su se desili, desili su se isključivo na predmetu u okviru Centra za socijalni rad", ističe pokrajinski sekretar.

Kuća u kojoj deca trenutno žive stara je i oronula, imaju struju i vodu ali su uslovi daleko od idealnih. Mnogo toga im nedostaje, najčešće hrana, ali pre svega roditeljska ljubav i pažnja, koju im nadoknađuje baka po ocu:

"Mati prima socijalnu pomoć, a ne vodi o njima računa, i onda sam ja preuzela to na sebe, i moj sin stariji, i pomažemo im, i u hlebu, i u svemu, što god možemo. Al’ nismo u mogućnosti kuću da im namestimo. Samo želim da im namestite kuću, da imaju ono najosnovnije – da imaju kupatilo da se okupaju, da operu stvari, da budu kao i sva druga deca", kaže baka Magdalena Paun.

Sa idejom da na taj način pomognu ovim mališanima, već su se javili dobrotvori, koji su od jutra u selu. Među njima i dobro poznati stolar Mile:

"Ja sam već razgovarao sa nekim ljudima da vidimo da im se kupi kuća, a videćemo šta će biti. Evo sad dok socijalne službe ne urade svoje, nećemo ništa preskakati njih, naravno, oni su pametniji i od mene i od ostalih, pa ćemo videti. U saradnji sa njima, nadam se da ćemo naći najbolje i najpametnije rešenje da se ova deca zbrinu" kaže Mile Jurković nakon svega što je na licu mesta zatekao.

Za vreme boravka ekipe RTV u selu, došlo je još nekoliko vozila sa pomoći za ovo šestoro dece, iz raznih krajeva naše zemlje, a uz pokrajinskog sekretara, tu su bili i predstavnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novog Sada, i Dečjeg sela iz Sremske Kamenice.

Prethodnih meseci, uz mališane je sve vreme bila i lokalna samouprava,kroz uslugu porodičnog saradnika, ali i drugim raspoloživim sredstvima. Kako je istaknuto, opština će i ubuduće pomagati porodice koje su u ovakvoj ili sličnoj situaciji, jer im je svima zajednički cilj da sva deca budu obezbeđena i da imaju normalne uslove za život.

Pašalić: Propust Centra za socijalni rad 

"Infomacije koje smo dobili ne dozvoljavaju čekanje, ni u roku koji je zakonom predviđen, a to je odgovor Centra za socijalni rad. Deca se nalaze u lošoj situaciji i tu se mora reagovati i donositi rešenje odmah", rekao je zaštitnik građana, Zoran Pašalić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, zaštitnik građana radi prema pritužbama građana, ali i po sopstvenoj inicijativi i gde god su imali saznanja o propustima Centara za socijalni rad, kako kaže, reagovali su, pa će tako biti i u ovom slučaju.

"Smatram da je ovo jedan od većih propusta Centra za socijalni rad, a, prema našim saznanjima, svi su bili upoznati sa sudbinom ove dece i činjenicom da su prepušteni sami sebi", dodaje on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 Povezane vesti
Vršnjaci iz Dečjeg sela toplo dočekali decu iz Alibunara, majci privremeno oduzeto starateljstvo

Vršnjaci iz Dečjeg sela toplo dočekali decu iz Alibunara, majci privremeno oduzeto starateljstvo

Izvor: RTS, 14.Feb.2020, 12:16

Deca koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici dobro su i smešteni su zajedno u kući. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju. Majka dece je privremeno lišena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.