Semenarstvo najveće nacionalno blago

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semenarstvo najveće nacionalno blago

Na Zlatiboru je počelo tradicionalno, 52. savetovanje agronoma. Uz prisustvo nekoliko stotina poljoprivrednika i agronoma predstavljeni su naučno-poslovni rezultati Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Poljoprivrednici iz cele Srbije, ali i Republike Srpske, su došli na manifestciju željni aktuelnih informacija pred prolećnu setvu. Među njima je bio i Miomir Crveni koji u Turiji obrađuje 100 hektara zemljišta.

"Na savetovanje dolazim poslednjih 4-5 godina. Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novi stvari se ovde čuju. Predavanja su nam vrlo korisna. Naročito je bitno nama koji nemamo fakultet. Ja sam mehaničar, ali se bavim poljoprivredom od kako znam za sebe. Godine 1963. sam seo na traktor. Imao sam tad 9 godina", kaže Momir Crveni.

Sa više od 1.000 priznatih sorti i hibrida na domaćem tržištu i 500 u 30 zemalja sveta, Institut za ratarstvo i povrtarstvo se izdvaja kao naša najznačajnija naučno-istraživačka kuća u domenu biotehnoloških nauka.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kaže da država stoji iza novosadskog Istituta kao garanta prehrambene sigurnosti, jer od semena sve počinje.

"Savremena poljoprivreda nalazi se pred mnogim izazovima kao što su pojava novih štetnih organizama, potom svedoci smo sve prisutnijih globalnih klimatskih promena, što iziskuje dalji rad stručnjaka i naučnih radnika na selekciji i oplemenjivanju i stvaranju novih sorti i hibrida povećane otpornosti na različite faktore. To zahteva i vreme i investicije. Ne treba zaboraviti i to da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago koje bi trebalo očuvati i unaprediti bez obzira na otvorenost tržišta i prisutnu konkurenciju u ovoj oblasti", kaže Radojević.

U godini jubileja, 80 godina od osnivanja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, po prvi put se organizuje i savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske.

Otvarajući skup na Zlatiboru, ministar nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je svet pred izazovom da do 2050. godine poveća proizvodnju hrane za 70 odsto, kako bi zadovoljio prehrambene potrebe brzo narastajuće populacije.

"Svaki minut rodi se 260 novih stanovnika na Zemlji, a umre 100. Narastanje populacije dovodi do toga da već sada imamo 7,6 milijardi stanovnika, tako da je procena Ujedinjenih nacija da će 2055. godine biti 10 milijardi stanovnika", ističe Komić i dodaje kako sve to treba postići u vremenu izrazitih klimatskih promena i sveopštem procesu degradacije i smanjivanja obradivog zemljišta.

Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo uspešno pronalaze odgovore na ove izazove pa tako sa kolegama učestvuju u 17 domaćih i više od 30 međunarodnih projekata.

Ne treba zanemariti ni komercijalni uspeh Instituta, a činjenica da je svako sedmo seme suncokreta na svetu proizvod rada naših stručnjaka sve govori.

Uz Savetovanje agronoma na Zlatiboru se održava i 44. Simpozijum poljoprivredna tehniha. Prvog dana najveću pažnju pobuđuje okrugli sto nazvan "Finansiranje nabavke i razvoja poljoprivredne mehanizacije kroz nacionalne budžete i IPARD fond u 2018. godini".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komić otvorio savjetovanje agronoma i poljoprivrednika na Zlatiburu

Izvor: Capital.ba, 23.Jan.2018, 08:30

BANJALUKA,  Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je juče na Zlatiboru 52. savjetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća i budući pravci u razvoju poljoprivrede kod nas i u svijetu.  Osim toga, učesnici će se...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.