Izvor: MozzartSport.com, 10.Dec.2021, 14:13

Šefa čuvaj, mušteriju slušaj i kad izvoljeva

Aleksandar Stanojević je u pravu kada traži više razumevanje publike za ovaj Partizanov tim, ali i on mora da razume da ta ista publika ima i svoje prohteve

Od pokvarenih jaja napravio je omlet, gladan bi ga smazao očas posla, ali nekad gost izvoljeva, predomišlja se i odjednom bi da poruči suši, zaboravaljući da pre samo nekoliko meseci nije imao ni novca, ni stila da sedne u restoran. Kamoli birka po meniju i tanji nerve šefa kuhinje.

Da bi sve bilo kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u Humskoj navikli, verovatno je trebalo Partizan da izgubi od Anortozisa, navijači upadnu u klupske prostorije kao pre šest godina (baš na današnji dan ih eliminisao Augzburg), primoraju deo uprave na povlačenje, polovinom sezone smene trenera i zapodenu priču kako se kreće iznova u svetlu budućnost. Sadašnjost, tobože, ne valja.

Izgleda da je prošlost bila za uživanje.

Ne, možda je bilo bolje kad se zalamao Hari Megvajer (dobro, tog bezveznjaka Mančester junajteda „voza“ pola Premijer lige), uživalo se u lepom fudbalu kao da je reč o ritmičkoj gimnastici, brojale se stative i šanse, glorifikovala utakmica kao da su je crno-beli dobili. Ova vredna plasmana u narednu fazu dokaz je da nešto na Topčiderskom brdu opasno ne štima u pogledu na stvarnost. Zato je Aleksandar Stanojević u pravu kad je podigao glas protiv paranoičnog ambijenta na stadionu. I van njega.

Zvižduci rođenim igračima, lupanje prozora na domaćoj svlačionici, pridike mladima, polemike istoka i zapada. Na sve to, opservacije internet zajednice uporedive sa kataklizmom. Normalan čovek to ne može da razume. Ponekad je teško shvatiti šta Partizanova publika želi, ako joj nije dovoljan proboj u evropsko proleće. Izboren desetkovanim timom, bez Bibarsa Natha, Lazara Markovića i Rikarda Gomeša. Njih trojica su od početka sezone dala 32 od ukupno 72 gola, imaju snažan uticaj na igru i rezultate i logično je pretpostaviti da bi sa njima u prvih 11 sve teklo kao po loju.

Trenera je iz takta izbacilo odsustvo empatije, prepoznavanje važnosti trenutka, želje da se pomogne ekipi svim resursima i sagledavanja činjenica. One pokazuju da je Partizan prvi na tabeli Superlige, dao je najviše, a primio najmanje golova i u situaciji je da prvi put posle sedam godina dočeka kalendarsku godinu ispred Crvene zvezde u borbi za titulu; dve početne prepreke u Kupu Srbije je savladao (trećeligaši su u pitanju, ali savladao); u Evropi obezbedio proleće, tek sedmo u istoriji, treće u 21. veku. Objektivno rezonujući, sa skromnim timom. Tu nekog posebnog kvaliteta nema.

Najbolji pojedinac kluba, na svim nivoima, u ovom trenutku je trener. Iz ekipe je iscedio suvu drenovinu, podmetnuo grbaču umesto rukovodilaca, dvaput otvoreno napao večitog rivala dok su ćutali oni kojima su takve rasprave u opisu posla. Grobaris totalitare. Baš zato niko mu „a“ nije rekao od onih redovnih posetilaca. Tih 1.000, 2.000 ili 3.000, što su bili tu na avgustovskoj žezi protiv Voždovca, jedva se raspoznavali u magli sa Proleterom i kisli na susretu sa Anortozisom, imaju jasnu sliku da je Stanojević stabilizovao tim i da bi se bez aktuelnog šefa stručnog štaba Partizan raspao.

Sa njima nema problem. Ima ih sa onima koji biraju utakmice i kreiraju atmosferu nepoverenja, svađaju se sami sa sobom, leče frustracije na tribinama i smatraju da je sve dosad urađeno malo. I pride ne prave uvek razliku između trenera, ekipe i uprave kluba.

Legitimno od trenera, čak opravdano, ali kao čovek koji je više puta govorio da počiva na emocijama trebalo bi Aleksandar Stanojević da shvati razloge nezadovoljstva publike. I ti ljudi koji dolaze su svesni da je ovo limitiran tim, neće da gledaju bleda izdanja, smučili su im se povratnici ili igrači za koje smatraju da su ispod nivoa velikog kluba, jasno im je da je Liga konferencije trećerazredno takmičenje, brinu za bezbednost, jer su se na prvoj utakmici sezone Grobari međusobno tukli...

Kako da budu pozitivni?

Kao što bi publika trebalo da ima više razumevanja za tim koji je živ na sva tri fronta, tako bi Aleksandar Stanojević morao da ima sluha na njene poglede na fudbal, prirodna očekivanja da se pobede predstavnici Estonije i Kipra, potrebu da vidi nekog znalca, želju da Parni valjak melje kao u pesmi, stanovištu da hoće komfor u svakom smislu, pa i rezultatskom, da ne strepi do poslednje sekunde. Jednostavno, većina navijača nije prepoznala da je ovaj tim vredan bezrezervne podrške. Nije bio ni onaj Marka Nikolića sve dok se nije primakao tituli, pa je publika pohrlila na stadion i pevala „Tango smrti“. To nepoverenje ima dodirnih tačaka i sa društveno-političkim okolnostima, pa kao što su se Nikolić, Leonardo, Đurđević, Ostojić i Milenković izborili na terenu za naklonost – učinkom, energijom, žrtvom, pa i patnjom – tako bi trebalo Stanojević sa svojim pitomcima, iako su pojedinačnim kvalitetom ispod šampionskog sastava iz 2017.

Još nešto: izliv navijačkog nezadovoljstva nije uperen ni prema treneru, ni prema igračima, već prema upravi. Tako je bilo i pre deset, 15 godina kad su se osvajale titule, tako je i sad kad ih nema. Čak i kad bi se u februaru savladali Lester, Marselj ili PSV, opet bi neko pevao protiv rukovodilaca, drao u pravcu Slobodana Uroševića ili Aleksandra Miljkovića zamerajući im bilo šta.

U dva emotivna javna nastupa Stanojević je poslednjih meseci čak nagovestio mogućnost odlaska, skopčan sa njegovom ranijom izjavom da je spreman da napusti klupu ako oseti ako nema poverenje samo jedne od tri strukture: igrača, rukovodilaca ili navijača. Poslednje obraćanje na ivici suza je ljudski prihvatljivo, eventualni rastanak ne bi bio. Zar je trener spreman da odustane od borbe kad je prvi na tabeli? Zašto bi nasledniku ostavio lepe šanse za titulu kad već ima priliku sebe da promoviše u osvajača? Zbog čega bi nekom drugom propustio izvesni evropski spektakl u februaru?

Na kraju krajeva, šef kuhinje nekad proguta knedlu dok sprema najzahtevniji specijalitet znajući da je mušterija uvek u pravu. Čak i kad izvoljeva.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.