Sale prvi put o SVIMA: Odluka o Teu bila moja

Izvor: Mondo, 22.Sep.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sale prvi put o SVIMA: Odluka o Teu bila moja

"Ovo sad prvi put kažem javno...", počeo je izlaganje selektor u intervjuu za "NIN".

Leto 2017. godine pamtićemo po još jednom uspehu reprezentacije, još jednom finalu, još jednoj medalji, ali i po neverovatnim problemima sa povredama.

Posle niza (najčešće - prinudnih) otkaza i nastup bez čak osmorice igrača koji su prethodnih godina igrali važnu ulogu među "orlovima", izabranici Aleksandra Saše Đorđevića na Eurobasketu su osvojili srebro bez još >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dvojice igrača (Jovića i Lazića), koji nisu mogli da završe finale zbog povrede.

Ukupan broj neraspoložovih "orlova" tako se na kraju Evropskog prvenstva popeo na deset!

U intervjuu za nedeljnik "NIN", "Sale Nacionale" rekao je da je kada je objavio širi spisak verovao da neće sve tako izgledati.

"Računao sam na sve koji su bili na spisku ili bar na 18 igrača koji su u reprezentaciji ili oko nje poslednje dve godine. Sve smo radili plasnki, čak i neke otkaze. Prošle godine smo se dogovorili da Kuzmić preskoči Olimpijske igre, ove godine smo sa Dangubićem procenili da je za njega bolje da ode u San Antonio i da tamo trenira... Kad imaš grupu od 18 igrača lakše se obave izmene, planske ili prinudne, jer su oni koji ulaze deo sistema", izjavio je Đorđević.

Na konstataciju je, ipak, "otpalo" čak sedam igrača iz Rija, Sale kaže...

"Tako se složilo, svaki je slučaj za sebe. Jokiću sam rekao da ću ga čekati do sedam dana pre početka priprema. On je imao svoj plan. Bjelica je bio povređen, kao i prošle godine pred Rio. Mnogo nam nedostaje. Simonović se povredio na slobodan dan, čist maler. Slično je bilo i sa Nedovićem, sudario se na treningu sa Birčevićem i povredio rame. Raduljicu je mučilo koleno, Kalinića leđa, pokušao je, ali nije mogao..."

Kakva je bila situacija sa Teodosićem?

"Odluka je bila moja! To sad prvi put javno kažem. Nisam hteo da se krijemo iza njega, a on nije bio dovoljno spreman. Moramo da vodimo računa o zdravlju igrača, trebaće nam još. Rekao sam mu da preskoči ovo takmičenje i preuzeo odgovornost. Složio se i bio zahvalan, razumeli smo se".

"NISAM ODUSTAO OD MARKOVIĆA"

Foto: MN Press

Na pitanje šta je nedostajalo za zlato, Đorđević otvoreno odgovara:

"Nekoliko stvari. Pre svega, još jedan dan odmora koji su imali Slovenci. Mnogi to neće razumeti, ali oporavak igrača je ključan na ovakvom turniru. A, taj jedan dan znači puno. Drugo, da smo imali samo Stefana Markovića i Nikolu Kalinića, verujem da bi bila druga priča. Pokušao sam da ubedim Markovića, vidim da mu je srce u reprezentaciji, svaki dan mi je slao poruke. Još nisam odustao od njega, pokušaću ponovo".

Koliko su uticale povrede?

"I to je uticalo, nismo imali Lazića, Jović je igrao povređen, pod injekcijom. To je još jedan pripmer odnosa prema reprezentaciji... Tako su se nekada prema reprezentaciji odnosili asovi. Moka Slavnić je pred neku utakmicu sam isekao gips sa noge i posle meča tražio da mu ga ponovo stave. Zoran Savić je u polufinalu Olimpijskih igara u Atlanti teško iskrenuo zglob, ipak je igrao do kraja, ali posle nije mogao da nam pomogne u finalu. Danilović je 1997. iskrenuo zglob, ali je stegao zube i odigrao završnicu. Ne znam da li se zna da sam ja polufinale i finale igrao sa napuknutim mišićem. Željko Obradović mi je doveo lekara iz Huventuda, koji je rekao da ne bi trebalo da igram. Kako da ne igram finale? Igrao sam i još sam bio MVP... Jović je hteo, herojski je primio 'blokadu' i dok ga je to držalo mogao je, čim je počeo da hramlje više nije bilo moguće da igra. I zbog toga mi je krivo, posle toliko problema nismo mogli ni to finale da odigrmao kompletni. Lazić bi bio idealan za ovu utakmicu".

Ceo Đorđevićev intervju pročitajte u štampanom izdanju "NIN"-a.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.