Izvor: Blic, 10.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šakil: Peđa je najbolji šuter koga sam video

Šakil: Peđa je najbolji šuter koga sam video

ATLANTA - Predrag Stojaković je ostao kralj trojki NBA lige na Ol star vikendu u Atlanti. Drugu godinu zaredom Stojaković je u majstorici bio precizniji od Veslija Persona, beka Memfisa, ovaj put sa ubedljivih 22:16 i za nagradu od 25.000 dolara.

Prvu rundu u šutiranju trojki Stojaković je otvorio sa 19 poena, koliko je imao i Brent Beri (Sijetl), a društvo u finalu pravio im je Vesli Peron (14). Posle prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << serije otpali su Pet Geriti (Orlando) sa 13, Dejvid Vesli (Nju Orleans) sa 12 i Entoan Voker (Boston) sa neverovatno slabih sedam poena. Koliko je skor košarkaša Sakramenta dobar pokazuje i podatak da je Peđa pogodio samo jednu 'šarenu' loptu, koja donosi dva poena. U finalnoj seriji Stojaković i Person su postigli po 20 poena, što je bili previše za Berija (17).

Organizatori Ol star vikenda su u majstorici iznenada promenili odluku i naredili da prvi šutira Stojaković. Naš as je dobro počeo, ali se posle samo 24 sekunde oglasila sirena, nakon čega je Peđa promašio deset vezanih šuteva i na kraju je završio sa 13 poena.

- Uspeo sam da se skoncentrišem, uhvatim šut, ali me je sirena izbacila iz ritma. Video sam ljude iza koša kako mi govore da nastavim da šutiram, međutim, u 60 sekundi nije lako vratiti se na pravu stazu - izjavio je Predrag Stojaković.

Publika u 'Filips areni' počela je da negoduje, a posle 16 poena Veslija Persona, spiker je objavio da će srpski košarkaš dobiti drugu priliku, što je pozdravljeno aplauzom. Stojaković je u ponovljenoj seriji pre poslednjih pet lopti sakupio 20 poena i imao je priliku da sruši rekord Krega Hodžsa (25), ali je završio na 22 pogotka.

- Postupili su pravilno kada su mi dozvolili da ponovo šutiram. Person i ja nismo imali iste uslove i znam da bi pogrešili da nisu ponovili seriju. Na sreću, čitav gužva me nije omela. Ove godine osećam veće samopouzdanje, pritiska više nema i drago mi je što sam pobedio - dodao je Stojaković, kome je pošlo za rukom da postane peti košarkaš koji je 'vezao' titule.

Pre njega u istoriju su ušli Leri Bird, Kreg Hodžs, Mark Prajs i Džef Hornasek.

- Šta da vam kažem, nikako ne mogu da pobegnem od Stojakovića. Taman pomislim da sam pobedio, ali ne, tu je on da mi pokvari slavlje - u šali je rekao Vesli Person, kome je pripala nagrada od 15.000 dolara.

Jednu od najvećih pohvala Peđa je dobio od Šakila O’Nila, centra Los Anđeles Lejkersa, koji u javnosti nije poznat po lepim rečima.

- Mislim da je Peđa jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige. Volim ga zato što ne priča na terenu već igra košarku. Nije kao Kris Veber, Vlade Divac i ja, koji na svakoj utakmici Kingsa i Lejkersa pričamo kao da smo na pijaci. Dečko samo izađe na teren da odigra čvrsto ali čisto. Ponaša se kao pravi džentlmen na terenu i zato nije čudo što ga sada, možda i prvi put pominjem. Inače, nisam ovako prijatan kada pričam o igračima iz tog tima - izjavio je O’Nil, koji ne može da svari Sakramento.

Sada se postavlje pitanje da li će Predrag Stojaković i naredne godine braniti titulu najboljeg trojkaša ili će posle dve uzastopne titule predati krunu, kao što su to uradili Leri Bird i Kreg Hodžs. Njih dvojica su jedini NBA igrači koji su uspeli da slave tri godine za redom, pre nego što su se povukli.

- Peđa je najbolji i ne vidim ko bi mogao da ga pobedi narednih nekoliko godina. Brz je i precizan i prava je sreća što ga imam u svojoj ekipi - izjavio je Rik Adelman, trener Sakramenta i 'ol star' ekipe Zapadne konferencije. A. Pijevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.