Šajatović: Krenuo izvoz našeg brašna u region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2020, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šajatović: Krenuo izvoz našeg brašna u region

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, kaže direktor udruženja "Žitounija" Zdravsko Šajatović.

Kako objašnjava "Politika", navedene države su bile naši najveći kupci, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za "Politiku" istakao da odlukom, od 21. marta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta.

"Prve isporuke krenule su pre četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme sa kamionima i vozačima, koji se rešavaju u hodu. Očekujemo da će do subote biti izvezeno više od 4.000 tona brašna, što je odličan bilans budući da su neki naši mlinovi imali prekomerne zalihe, a pojedini, baš iz tog razloga, bili i pred zatvaranjem", rekao je Šajatović.

Šajatović je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja taksa i prekida isporuke brašna na KiM, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.

On je dodao da se tamo brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovinu, u ovom slučaju na pšenicu.

"Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snabdevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali", rekao je Šajatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počeo izvoz brašna iz Srbije u region

Izvor: Radio 021, 26.Mar.2020

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BiH i Albaniju, kaže direktor udruženja "Žitounija" Zdravsko Šajatović...Kako objašnjava "Politika", navedene države su bile naši najveći kupci, a isporuke...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.