SP 2014: Pobeda Beliza na otvaranju

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP 2014: Pobeda Beliza na otvaranju

Fudbalska reprezentacija Beliza pobedila je Monserat kao gost rezultatom 5:2 u utakmici koja otvara ciklus kvalifikacija za SP 2014.

Prvi od 832 meča kvalifikacija, koji je odigran na Trinidadu, het-trikom je obeležio 23-godišnji Dion Mekoli.

Monserat nema nijedan stadion koji ispunjava standard FIFA, nalazi se na samom začelju liste svetskih reprezentacija i nikad nije dobio nijedan zvanični meč. Revanš se igra u nedelju u Belmopanu.

Strelac prvog gola u novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciklusu i heroj pobede Beliza Dion Mekoli nastupa za Deportes Savio, u šampionatu Hondurasa.

Slabašni domaćini, koji su u prethodna tri pokušaja da se kvalifikuju kao formalni domaćini dali 2, a primili 17 golova, ovog puta pružili su hrabar otpor, a golom Džejlija Hodžsona uspeli su da održe nerešen rezultat na poluvremenu.

Usledio je Mekolijev šou, pa je Hodžson (inače 31-godišnja zvezda notingemskih takmičenja veterana i Sunday leaguea, koji ima ugovor sa engleskim osmoligašem Lafboro Dajnamo) samo smanjio na 5:2 nekoliko minuta pre kraja i utisak je da će revanš na FFB Fildu biti formalnost.

Ta utakmica je još pod znakom pitanja: prošle nedelje je Nacionalna sportska asocijacija Beliza razvlastila Fudbalski savez, premijer Din Barou je rekao da ekipa ne bi trebalo uopšte da igra, a na dan odigravanja prvog meča FIFA je zapretila suspenzijom, zbog mešanja državnih vlasti u fudbalske poslove.

Ni ako prođe proceduralne probleme Beliz nije među favoritima u Konkakaf zoni – oni su u prošlim kvalifikacijama neočekivano izbacili Sent Kits i Nevis (i tada je Mekoli bio prvi strelac u kvalifikacijama), ali su odmah zatim ispali od Meksika sa 0:2 i 0:7.

Maleno ostrvo Monserat, smešteno u Malim Antilima, bilo je 1995. pogođeno vulkanskom erupcijom, koja je u potpunosti zatrpala glavni grad Plimut i uništila južnu polovinu (od tada je dve tećine od oko 15.000 stanovnika u izbeglištvu), pa su praktično celu egzistenciju u svetskom fudbalu (primljeni u FIFA godinu dana posle nesreće) proveli kao nomadi, dočekujući rivale na neutralnim terenima širom Kariba.

Ovog puta domaćin meča bio je stadion "Ato Boldon" u Kauvi, nazvan po trinidadskoj sprinterskoj legendi, a neobičan je podatak da uopšte nije bilo TV prenosa.

U narednih mesec dana pretkvalifikacione mečeve odigraće i parovi Angila – Dominikanska republika, Aruba – Sveta Lucija, Bahami – Terks i Kajkos, a Američka i Britanska devičanska ostrva igraće derbi.

Taj deo programa biće okončan do 12. jula, a osamnaest dana kasnije u Rio de Žaneiru će biti održan žreb za kvalifikacije u svim svetskim zonama. Evropske kvalifikacije počinju u septembru 2012, a svi učesnici šampionata biće poznati u novembru 2013.

Brazil je kao domaćin jedini poznati učesnik šampionata. Evropa će imati 13, a Afrika 5 sigurnih predstavnika. Azija i Južna Amerika imaju po 4, a Konkakaf 3 garantovana mesta, s tim što te tri asocijacije i Okeanija daju po jednu ekipu za baraž, iz kojeg na prvenstvo idu još dva tima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.