Rusija debituje u najvećoj istorijskoj retro-trci

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2013, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija debituje u najvećoj istorijskoj retro-trci

29.05.2013. -

28.marta je startovao najveći retro-reli Peking-Pariz 2013. Skoro sto timova iz dvadesetak zemalja za mesec dana će preći teritorije 8 država, uključujući Rusiju. Prva takva trka održana je daleke 1907. godine, zatim je obnovljena tek posle 90 godina i od tada se održava jednom u tri godine.

Rusija je debitant retro-relija Peking-Pariz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 2013. godine. Posada iz Altajske pokrajine će krenuti automobilom Moskvič-412 iz 1979. godine. Retro automobil je već prešao 4000 kilometara do Pekinga i bio je jedini auto koji je stigao do starta samostalno. Druge automobile proizvedene od 1913. do 1982. rešili su da poštede.

Ruski tim se naziva Gagarin. Predsednik Altajske federacije automobilskog sprota Sergej Pospelov ovako je objasnio ovaj izbor.

- Prvi put za sto godina učestvujemo u takvoj manifestaciji u ime Rusije. Za nas je to isto što i let u kosmos. 1961. godine tamo je leteo Gagarin, i naš Moskvič ima broj 61. Iste godine naš zemljak Sedov takođe je leteo u kosmos. Nisu uzalud ove podudarnosti.

Sama po sebi akcija je vrlo skupa. Učešće Rusije moguće je samo zahvaljujući grantu Altajske administracije, kao i stranim sponzorima.

Ove godine maršruta istorijske trke proći će kroz Rusiju, Ukrajinu, Mongoliju, Kinu, Slovačku, Austriju, Švajcarsku i Francusku. Jedan od učesnika ruske posade Jevgenij Smirnov razmišlja o tome gde će učesnike očekivati najviše teškoća.

- Za nas će verovatnije biti najteža navigacija u Mongoliji. 1966-70. ekipa sovjetskih sportista je vrlo dobro nastupila u reliju London-Sidnej, London-Meksiko. Zbog sećanja na ove događaje odabrali smo ovaj auto, birali smo ga po boji. To je poštovanje našim sportistima. Našu posadu čine Boris Litkin, vozač i Jevgenij Smirnov, suvozač ili navigator. Mi se poznajemo više od 30 godina, bavili smo se automobilizmom. Ova ideja je sazrevala nekoliko godina, zato startujemo u Pekingu.

Učesnici relija će proći više od 12 hiljada kilometara. Finiš je zakazan za 29. juni u Parizu. Ruski tim faktički dva puta će proći čitavu maršrutu Moskvičem, pošto iz Pariza u rodni Barnaul takođe računa da stigne samostalno.

Margarita Bogatova,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.