Rezultati saradnje Pančeva i Rešice u energetskoj efikasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati saradnje Pančeva i Rešice u energetskoj efikasnosti

Više od dve godine sprovodi se projekat Energetska efikasnost - preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija". Vrednost je oko 1.400.000 evra, a zajedno su ga sprovodili Grad Pančevo i Opština Rešice.

Održana je završna konferencija i predstavljeni su rezultati. Cilj projekta je doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Finansiran je u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Intereg IPA programa koji finansira Evropska unija.

Za prethodnih 27 meseci, koliko je trajao projekat, Pančevo je dobilo energetski efikasnu sportsku halu. Uspešno je izvedena izolacija zidova i krova objekta, zamenjena stolarija, ugrađena nova klima i dve toplotne pumpe.

"Grad Pančevo je ovim projektom dobilo 800.000 evra. Naša hala sportova je do sada bila izuzetno energetski neefikasna , velika sredstva smo trošili samo za grejanje. Objekat nije imao mogućnost hlađenja u letnjem periodu tako da je ovim projektom je obuhvaćeno i hlađenje i grejanje", kaže Maja Vitman, gradska menadžerka.

U Opštini Rešice takođe su u velikoj meri radili na promovisanju zaštite životne sredine, ali i korišćenju obnovljivih izvora energije.

"Ugradili smo solarne panele na bazenu. Takođe smo kupili 60 bicikala za mrežu javnih bicikala za vožnju po gradu. Veoma smo dobro radili na ovom projektu ,imamo dobre rezultate i nadamo se da ćemo sarađivati i na nekim narednim projektima", objašnjava Miriam Vilceanu, finansijski menadžer projekta, Rešice.

Narednim zajedničkim projektima nadaju se i u Pančevu jer su Rešice i taj grad već više decenija i gradovi pobratimi.

"Osim ovih vidljivih benefita koje smo dobili projektom ima i onih drugih. Rađeno je dosta na edukaciji i to onih najmlađih ali i svih nas jer nam je potrebna edukacija o postizanju energetske efikasnosti. Bilo je tu i druženja ,mladi sportisti,rukometaši bili su u Rešici i Pančevu tako da je na taj način nastavljen jedan proces započet bratimljenjem dva grada a onda se nastavio i na ovaj način. Siguran sam da ćemo i u budućnosti iskoristiti svaku mogućnost za saradnju", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Kada je u pitanju energetska efikasnost, Pančevo je na samom početku. Namera je da nastave da rade na tome kao i da ponovo konkurišu za sredstva prekogranične saradnje, ovoga puta sa Mađarskom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.