Remek dela od drveta porodice Jurišin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 10:40

Remek dela od drveta porodice Jurišin

U porodici Jurišin iz Bečeja ljubav prema drvetu neguje se više od jedne decenije, a glavni "krivac" za to je glava porodice Aleksandar, koji važi za jednog od najboljih samoukih majstora za izradu akustičnih gitara.

Ljubav prema drvetu preneo je na suprugu Jelenu, koja je pre dve godine počela da izrađuje drvene foto-albume.

Za izradu foto-albuma Jelena Jurišin služi se CNC mašinom i laserom, a veštine rada na ovim mašinama savladala je uz pomoć i podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << supruga Aleksandra. Albumi se izrađuju po meri i želji kupaca.

"To je personalizovani foto-album. Prednja strana se radi po izboru i ideji kupca. Najviše naručuju za venčanja, za rođenje dece, godišnjice braka – za 25 godina, 30, a bilo je čak i za 50", kaže za RTV Jelena.

Iako ima planove da uvede neke inovacije, Jelena kaže da ne žuri sa time, budući da joj trebalo oko šest meseci rada i isprobavanja da bi došla do proizvoda kakav ima danas.

"Kod nas u Srbiji nema ovako nešto, barem ja nisam naišla. Poslednjih godinu dana imam posla oko toga. Drago mi je što se ljudi okreću ka tome i što cene taj ručni rad. Mislim da se sve više ceni u Srbiji", objašnjava Jelena Jurišin.

U radionici porodice Jurišin radi se na smenu.

Aleksandar je zauzet pravljenjem gitara za koje je interesovanje konstantno.

Do sada je napravio oko 300 ovih instrumenata.

Jedna fitara je čak završila kod šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova.

"Gitaru sam odneo i predao u Ministarstvo spoljnih poslova. Bili su zadovoljni. Odneo sam im u utorak, a u sredu su je poklonili Lavrovu. Bio sam veoma srećan i zadovoljan, ističe Aleksandar Jurišin.

Aleksandar izrađuje desetak različitih modela, a nedavno je počeo da pravi i džipsi džez gitare, čija izgradnja je daleko kompleksnija u odnosu na akustične, pa i klasične modele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.