Regionalni projekat procene rizika od nepogoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni projekat procene rizika od nepogoda

U Vojvodini je uspešno završen međunarodni projekat "Smanjenje katastrofa, standardizovana analiza opasnosti i procena rizika" (DR SHARE), što je još jedna od ohrabrujućih činjenica na evropskom putu Srbije, izjavio je danas pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Bjelić je, na konferenciji za medije u Novom Sadu, istakao da je od posebnog značaja što je u projektu pod prepoznatljivim akronimom "DR SHARE", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvovao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj sa svojim projektnim timom, koji je zajedno sa Fondom "Evropski poslovi" nastupio ispred Republike Srbije, kao jednog od partnera na projektu.

Osim Pokrajinskog sekretarijata, u projektu su učestvovali i Vukovarsko-sremska županija (Hrvatska) na čelu sa koordinatorkom projekta Zrinkom Čobanković, Posavska županija (BIH) sa predstavnikom Matom Brkićem, kao i Bojan Kostić u ime sektora za krizne situacije MUP-a Srbije.

"Smisao ovog projekta je zasnovan na dobro identifikovanoj tipologiji rizika od prirodnih, posebno hidroloških nepogoda koje po svom zahvatu ne poznaju granice postojećih država", rekao je Bjelić, prema saopštenju Sekretarijata za informisanje Pokrajinske vlade.

Takve pretnje, po prirodi stvari, kako je naglasio, nije moguće staviti pod apsolutnu kontrolu, ali je moguće rizike takvih nepogoda dobrim mehanizmima upravljanja i kontrole svesti na najmanju moguću meru, što je osnovna svrha implementirane IT alatke i ovog projekta.

Podsetivši na razorne poplave 2014. godine, koje su zahvatile region i upravo susedne zemlje, partnere u projektu, Bjelić je naveo da nas one obavezuju da učinimo sve kako bi nivo regionalne saradnje i povezivanja u ovoj oblasti maksimalno unapredili u interesu sigurne budućnosti naših građana.

Ukupna vrednost ovog projekta, čija je realizacija započela početkom januara 2016. godine, iznosi preko 280 hiljada evra.

Od ukupnog iznosa, Evropska komisija je obezbedila gotovo 75 odsto sredstava, dok preostali deo sufinansiraju zemlje partneri projekta, u čijoj će sprezi sistem civilne zaštite svake od zemalja, u kriznim situacijama biti mnogo brži i efikasniji, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.