Ralf Šumaher se plaši za svoj život

Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ralf Šumaher se plaši za svoj život



Nemački vozač Ralf Šumaher izjavio je da se plaši za svoj život pred Veliku nagradu Kanade, koja će u nedelju biti vožena na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu. Razlog za strah nemački vozač našao je u incidentu, koji je njegov kolega Kimi Raikonen imao u Nirburgringu.

Staza u Kanadi jedna je od bržih u kalendaru Formule 1, tako da će vozači na pravcima postizati brzine preko 320 km/h. Udes finskog vozača na Velikoj nagradi Evrope, uslovljen istrošenim pneumaticima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazvao je veliku pažnju kod asova i šefova timova u Formuli 1.

"Raikonenovo izletanje izgledalo je kao iz najstrašnijih horor filmova. U to vreme bio sam u boksu i gledao prenos trke. Kada je Kimiju otišao točak i kada je počeo da se okreće na stazi sledila mi se krv u žilama. Pomislio sam na ono najgore," rekao je Ralf Šumaher, "Kada je Raikonen udario u zid od starih guma i počeo da izlazi iz bolida bilo mi je mnogo lakše. Ostao je živ, iako je mogao da završi na onom svetu."

Čelnici timova u Formuli 1 odlučili su da podnesu zajedničku inicijativu FIA o izmeni pravila o jednom setu guma za vikend. Berni Eklston i Maks Mozli moraju uskoro da pristanu na njihove apele, ili da se nastavi po starom.

"FIA mora brzo da reaguje, a ne da čeka. Šta misle, zar treba da pogine neko od nas, kako bi promenili pravilo o pneumaticima. Kada vozite bolid koji ide preko 300 km/h i na njemu dođe do kvara, ugrožen je život vozaču. Kimi je to najbolje osetio na svojoj koži."

Staza u Kanadi slična je onoj u Nirburgringu, tako da je Ralf Šumaher izjavio da mogu da se očekuju novi incidenti.

"Plašim se za svoj život. Imam dovoljno hrabrosti da to javno kažem. Volim brzinu i formulu, ali samo kada je lično kontrolišem. Svi ljudi u FIA moraju da shvate da je život svakom čoveku najvažniji."

Slično misli i Kimi Raikonen. "Svi mi želimo da pobedimo, ali ne smemo jedni drugima da ugrožavamo život. Među nama vozačima postoji određeni kodeks, koga svi moramo da se pridržavamo. Ipak, kada je u pitanju bolid mi smo tu nemoćni. Svestan sam da sam mogao da poginem u Nirburgringu i FIA pod hitno mora da uradi nešto povodom pneumatika," rekao je Kimi Raikonen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.