Radnički obeležava legendarnu pobedu

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički obeležava legendarnu pobedu

Trideset godina je prošlo od legendarne pobede niškog Radničkog nad Hamburgerom u prvoj utakmici polufinala Kupa UEFA. Na Čairu je tada pao jedan od najboljih evropskih klubova, a strelci za Nišlije bili su Beganović i Obradović. Tri decenije kasnije, u znak sećanja na tu pobedu, na Čairu se okupio deo legendarnog tima.

Sedmog aprila 1982. Real sa Nišave upisao je u svoju istoriju pobedu nad Hamburgerom, tada jednim od najboljih timova Evrope. Posle golova Beganovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Fon Hesena, konačan rezultat doneo je kapiten Milovan Obradović u 75. minutu.

"Primio sam loptu od našeg halfa na našoj polovini i pretrčao sam celu njihovu polovinu, prošao sam takve igrače kao što je Kalc, kao što je Jakobs, kao što je golman Štajn, i onda sam plasirao loptu pored njega i to je bio deliriju, to je pobeda bez reprize", priseća se bivši kapiten slavne generacije Milovan Obradović.

Trideset godina kasnije, u znak sećanja na tu pobedu, deo tima ponovo se okupio na stadionu niškog Čaira.

"Jeza me hvata, to su doživljaji, to su uspomene ostavili smo mladost ovde na ovom stadionu i mislim da je u ono vreme cela Jugoslavija živela sa nama, Radnički je bio mali klub, nepoznat, a ta generacija je uspela polako da podigne ceo grad, da podigne celu u ono vreme Jugoslaviju", rekao je bivši fudbaler Radničkog Slavoljub Nikolić.

U tri učešća u Kupu UEFA Radnički je odigrao ukupno 22 utakmice, samo u drugoj sezoni pratilo ga je više od tri stotine hiljada navijača, a na utakmici sa Hamburgerom u Nišu bilo je oko 25 hiljada gledalaca:

"Vi izađete na teren, vidite pun stadion, ore se i vijore zastave, skandiraju se imena, sigurno da nam daje malo više snage i elana", priseća se nekadašnji igrač Miroslav Vojinović.

Dugogodišnji urednik sportske rubrike u niškim Narodnimi novinama, Dušan Marković svedok je svih utakmica radničkog u kupu UEFA.

"Radnički je imao jaku upravu, jak tim, stigao je čak do polufinala kupa UEFA što je mogu da vam kažem u današnje vreme čudo, ogroman uspeh", navodi Marković.

Radnički sa krajem meseca obeležava 89. godišnjicu, a veterani se nadaju da će veoma brzo, na istom stadionu, nova generacija niških fudbalera ponoviti njihov uspeh.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.