Prvi čovek La Lige: Peres stoji iza svega, Rajhart je Koperfild

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 22:48

Prvi čovek La Lige: Peres stoji iza svega, Rajhart je Koperfild

Havijer Tebas, prvi čovek La Lige, još jednom je napao projekat Superlige Evrope.

On je u Londonu, na samitu Fajnenšl Tajmsa o poslovanju u fudbalu, rekao da iza celog projekta u Superligi Evrope stoji prvi čovek Reala, Florentino Peres.

"Moramo da budemo veoma jasni, čovek iza svega je predsednik Real Madrida. Sa tim novim modelom, a i onaj iz 2021. je bio užasan, A 22 želi nekoliko klubova, sa najbogatijim klubova, da dominira evropskim fudbalskim ekosistemom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovaj model je čak i gori od onoh iz 2019. Rekli smo ne tada, reći ćemo i sada. Napada domaće lige i klubovi bi dobili prolaz trećoj diviziji, ne prvoj diviziji. Zvezdana i Zlatna liga, i uz loše rezultate, uvek ćete biti u tom takmičenju", kaže Tebas.

Prihvatanje takvog modela, uslovilo bi i finansijske gubitke klubova.

"Šteta za domaće lige bila bi gubitak 65 odsto prihoda, naravno da sam protiv toga. Ovaj model ide protiv solidarnosti. 'Dao sam vam 500 miliona, budite srećni'. Solidarnost znači da novo takmičenje ne šteti evropskom fudbalskom ekosistemu i za 1.500 profesionalnih klubova i 54.000 profesionalnih fudbalera. To znači da će klubovi nestati i plate igrača će biti oborene. Ceo sistem će se srušiti, tako da morate da budete radikalno protiv toga. Da uradimo ovo na državnom nivou, morali bismo da se rešimo banaka", objasnio je Tebas.

Ironično je prozvao i izvršnog direktora A 22 kompanije, Bernda Rajharta nazvavši ga Berndom Koperfildom.

"Bernd Koperfild, on želi da nas zavara, njegovi trikovi su poput Nijagarinih vodopada, veličanstveno. Ono što je na stolu je fudbalska industrija, ovo nije šala među prijateljima. Mnogo poslova zavisi od ove industrije, tako da je sve ozbiljan slušaj. Bernd Koperfild kaže da će biti slobodnog prenosa mečeva, ali ljudi koji se razumeju u prenose, znaju da to nije moguće. Rekao je da će to biti besplatno, da bi to bio hibridni sistem. Oni ne mogu da dobiju pet milijardi evra samo od reklama. Besplatni prenosi su kao da izvadite zeca iz šešira", zaključio je Tebas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.