Proslava Dana Rusina u Novom Sadu: Služba, koncerti, šetnja - onlajn

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2021, 19:28

Proslava Dana Rusina u Novom Sadu: Služba, koncerti, šetnja - onlajn

Sedamnaesti januar je njihov nacionalni praznik, a ove godine će se obeležiti 14. put u novom formatu koji je u skladu sa epidemijskom situacijom.

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, uz podršku Nacionalnog saveta Rusina, Radio-televizije Vojvodine i Parohije svetih apostola Petra i Pavla, danas, 17. januara emituje poseban program koji je moguće pratiti onlajn, ali i na televizijskim i radijskim programima Radio-televizije Vojvodine.

U 18. časova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na fejsbuk stranici Parohije svetih apostola Petra i Pavla i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina biće prenošena Balgodarna služba božija, a odmah posle, u 19 časova, dokumentarni film o Rusinima u Novom Sadu i pregled najboljih nastupa sa prošlih trinaest svečanih akademija.

Film i najbolje nastupe gledaoci će moći videti i na Drugom programu RTV od 20 časova.

Pošto je centralna svečanost trebalo ove godine da bude održana u Novom Sadu, gledaoce će pripremljen program odvesti u specifičnu šetnju po tom gradu i predstaviće najvažnije tačke koje su povezane sa Rusinima - institucije, mesta, događaje i osobe.

Vojvođanski Rusini zajednica koja broji preko 15 hiljada pripadnika zauzima važno mesto u izgradnji Vojvodine, kao multikulturalnog družtva u kome se poštuju pravo na identit i pravo na različitost.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović čestitao je Rusinima Dan rusinske nacionalne manjine, koji se obeležava danas u znak sećanja na dan kada je 1751. godine počelo doseljavanje Rusina u naše krajeve.

Više u video prilogu RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.